Szállítás 14.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

5 tipp, hogy könnyebb legyen a Veganuár

5 tipp, hogy könnyebb legyen a Veganuár

Mi is a Veganuár?

Ha még nem mondtál le az állati eredetű termékek fogyasztásáról, de kíváncsi vagy milyen is lenne az élet húsmentesen, akkor a Veganuárt neked találták ki. A kihívás célja ugyanis, hogy még több emberrel megismertesse a vegánságot és arra ösztönözze őket, hogy esélyt adjanak a vegán életmódnak. 2014-ben indult útjára a kihívás és azóta több országot is meghódított, hiszen már több mint félmillióan csatlakoztak a kihíváshoz. De miért is jó vegánnak lenni? Egészségesebb, fenntarthatóbb, biztonságosabb többek között, de rengeteg pozitív élettani hatása lehet a növényi alapú étkezésnek.

5 tipp, hogy könnyebb legyen a Veganuár

Így a kihívás közepe felé úgy gondoltuk hozunk nektek néhány kis motiváló tippet a folytatásra.

1. Tűzz ki magad elé egy célt

5 tipp, hogy könnyebb legyen a Veganuár

Érdemes meghatároznod, hogy hová szeretnél eljutni a kihívás során. Nem kell azonnal mindenről lemondanod. Kezdheted apró célokkal is, ami valljuk be sokkalta könnyebb. Például nekiláthatsz úgy is, hogy először a tejtermékeket hagyod el, majd a tojást és így tovább, amíg szépen lassan veganizálod a teljes életmódodat. Sokkal egyszerűbb lesz neked is túljutnod az apró nehézségeken, mintha valami óriási akadállyal kellene szembenézned azonnal. Így pedig a kedvenceidről sem kell azonnal lemondanod, hanem szépen lassan át tudod alakítani olyanná, hogy vegán verzióban is megállja a helyét a konyhaasztalon.

2. Tervezz előre

5 tipp, hogy könnyebb legyen a Veganuár

Az egyik legfontosabb része az életmódváltásnak az, hogy megtervezd a mindennapokat. Hogy miért? Mert nem feltétlenül oldhatod meg a sarki kisboltban a bevásárlást. Habár egyre több helyen szerezhetsz be vegán termékeket, illetve egyre nagyobb a választék ezek között, még mindig ütközhetsz nem várt akadályokba. Sokkal könnyebb lesz a változás, ha előre tudod, hogyan alakul a heted. Például, ha tisztában vagy vele, hogy nem lesz időd rá hogy magadnak készítsd el a másnapi ebédet, akkor kereshetsz olyan helyet, ahol vegán opció is szerepel az étlapon. Ha pedig a főzést és a házi kosztot választod, akkor sok lehetőség áll rendelkezésre a kísérletezgetésre is, amivel a saját ízvilágodat tudod kialakítani.

Ha szeretnél az előre csomagolásról kicsit többet olvasni, írtunk már egy hosszabb cikket a témában.

3. Vitaminok, amik nem elhanyagolhatóak

5 tipp, hogy könnyebb legyen a Veganuár

A szervezet számára a legtöbb fontos vitamin megtalálható a zöldségekben, gyümölcsökben is. A fehérje pótlása a növényi étrendben nehezebb, de nem kivitelezhetetlen. Jó alternatíva lehet például a bab, a vöröslencse, a csicseriborsó, esetleg a tofu (annak, aki fogyaszthatja).

Nézz körbe otthon, hiszen sok olyan alapanyag lehet a spájzodban, amiket rendszeresen fogyasztasz és eleve vegán. Ilyen például a rizs, a mogyoró, a bab, a lencse, a zöldség, a gyümölcs stb.

Mindig informálódj a termékekről. A bevásárlás során könnyedén megállapíthatod a termék leírásából, hogy az beilleszthető-e az „új mindennapjaidba”.

4. Kevesebb cukor, boldogabb te

5 tipp, hogy könnyebb legyen a Veganuár

A cukorbevitel csökkentésével, sokat tehetsz a szív- és érrendszer betegségek kialakulása ellen. A gyümölcsökben és zöldségekben eredendően kevesebb cukor található, mint mondjuk a feldolgozott élelmiszerekben. A cukorbevitel csökkentése mellett, pedig sokkal egészségesebben tudsz táplálkozni a növényi alapú étrenddel. Ugyan a Veganuár nem a cukorról való lemondásról szól, de ezzel sokat tehetsz az egészségedért.

Gyűjts össze néhány receptet, ami könnyedén kisegíthet téged a mindennapokban. Nálunk minden recept vegán így bátran válogathatsz közöttük. Irány a receptek:

5. Együtt mindig jobb

5 tipp, hogy könnyebb legyen a Veganuár

Légy nyitott az új dolgokra és ne félj új embereket megismerni. Csatlakozz vegán közösségekhez, akik támogatnak és segítenek, ha elakadnál valamivel. De akár barátaiddal is együtt csinálhatod. Hívd ki őket is a veganuárra, hiszen együtt minden szórakoztatóbb. A közösséggel pedig megoszthatod a tapasztalataid meglátásaidat, valamint segítséget is kaphatsz a benned felmerülő kérdésekben.

A lényeg, hogy, ha nem tudsz egyszerre lemondani az állati eredetű termékekről, kezd el kicsiben. Hiába nehéz az átállás, a tested meg fogja köszönni a törődést. Miután pedig rutinoddá válik az életmód és már nem kell sokat gondolkodnod rajta, a mindennapok is könnyebbek lesznek. Ne félj tanácsot kérni a tapasztaltabbaktól, hogy mit mivel tudsz helyettesíteni a mindennapokban.

Reméljük elnyerte a Veganuár a tetszésed és a későbbiekben is folytatod a vegán életmódot.

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk