Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Drága a mentes diéta. Vagy mégsem?

Drága a mentes diéta. Vagy mégsem?

Amikor az ember szembesül azzal, hogy mostantól többé nem ehet egy bizonyos élelmiszert (vagy akár többféle ételt sem), akkor a kezdeti ijedtség és szomorúság után a legtöbbször a meglepődés jelenik meg az érzelmi hullámvasúton amire felkerül. Váratlanul éri, hogy amikor bemegy a boltba, nem nyúlhat rutinból a megszokott alapanyagokért. Biztosak vagyunk benne, hogy ez egy szörnyen nehéz időszak minden érintettnek. Akkor is megterhelő, ha önszántunkból döntünk úgy, hogy elhagyunk bizonyos összetevőket az étrendünkből. Az egészséges életmód bizony sok átgondolást és tudatos tervezést igényel és sokszor ezt a környezet nem könnyíti meg.

Hogy mi is az, ami általában először kicsúszik a legtöbbek száján? „Jajj az egészséges élelmiszerek szörnyen drágák!” vagy „Ó, ami mentes az biztosan egy vagyonba fog kerülni!” Valóban így van? Tényleg csak nagyon drágán lehet JÓT enni?

 

Szerintünk nem. Egy jól összerakott, kiegyensúlyozott menü nem feltétlenül kell, hogy drága legyen. Ha egy kis időt szánunk arra, hogy átgondoljuk, akkor szuper jókat lehet enni és az ára sem lesz horror kategória. Persze bizonyos kompromisszumképesség kell ahhoz, hogy a kalóriadús, üres szénhidrátokról át tudjunk térni a tiszta, egészségesebb, és kímélőbb fogásokra, de hosszú távon abszolút megéri. Hoztunk néhány gondolatot ebben a témában, melyeket lentebb kifejtünk.

Mi az, hogy egészséges?

Kezdjük a legfontosabbal: ha friss és természetes hozzávalókat választasz, akkor már nagyon jó úton jársz. Egészségesek a friss zöldségek, gyümölcsök, a teljes értékű álgabonák, különböző magvak, hüvelyesek. Nincsen semmi baj azzal, ha olykor a fagyasztott és konzerv zöldségeket használod, de legjobban úgy jársz, ha az idény termésekből válogatsz. Ezek vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagabbak, valamint szezonban olcsóbban is hozzájuk lehet jutni. Fontos az is, hogy odafigyelj a mennyiségekre. Egy mentes, finom sütemény hiába lassú felszívódású szénhidrátokból áll és hiába cukormentes is, attól még nem lehet esztelenül, korlátlan mennyiséget enni még ezekből sem. A saját testét úgysem tudja átverni senki.

Gyömölcs és zöldség

Ne higgyünk el mindent

Nagyon sokszor találkozunk olyan reklámokkal és termékekkel, melyek hatalmas magabiztossággal hangoztatják egészséges mivoltukat, holott alaposabban megnézve az összetevők listáját azonnal kiderül, hogy például valamilyen cukorszirupot alkalmaztak bennük. Jó példa erre a legtöbb zabszelet, vagy zabkása. A naivabb fogyasztók pedig nagy lendülettel eszik vagy éppen isszák őket és nem értik, miért híznak esetenként. Ráadásul sokszor ezek a termékek valóban túl vannak árazva. A legjobb tanácsunk, hogy olvasd el a címkéket mielőtt a kosaradba teszel valami drága terméket, csak azért, mert egészségesnek hiszed.

Műzliszelet

Otthon enni jó

Bizonyára tudod te is, de ez tényleg döntő lépés a spórolásban és nem lehet elmenni a tény mellett: ha otthon készíted el az ételed, akkor sokkal olcsóbban megúszod, mintha rendelnéd, vagy konyhakész ennivalót vásárolnál. Ez egyszerűen így van. Rá kell szánnod magad, és az előzőleg jól átgondolt menüdet otthon elkészítened, mert így nagyon sok pénzt megspórolhatsz és emellett még egészségesen is tudsz étkezni. Ha például otthon sütöd meg előre a mentes zsemléidet reggelire, nem pedig készen a boltban vásárolod, máris megspóroltál egy adag pénzt. Tipp: A heti bevásárlásra listával indulj el, így nem veszel felesleges dolgot.

Croissant

Hús nélkül…

Tény, hogy a fogások legdrágább hozzávalója legtöbbször a hús, nem pedig a zöldségek vagy a köret. Már csupán ezen okból kifolyólag is érdemes minél több húsmentes napot tartani a héten (és hogy még miért is, arról írtunk korábban egy cikket, amit ITT érsz el).
A bolti előre csomagolt, húst helyettesítő, utánzó termékek, melyek tele vannak adalékanyagokkal valóban sokszor magasabb árkategóriát képviselnek, azonban senki sem állítja, hogy ezeket folyamatosan vásárolnod kellene, főleg, ha találhatsz más olyan alternatívát, ami olcsóbb és természetesebb is- hozzáadott kemikáliák nélkül.  Velük és nélkülük is szuper ételeket lehet kreálni. Blogunkon például számtalan receptet találsz, melyek tudatos táplálkozásba illeszthetőek, mindenmentesek, táplálóak és finomak is.

Burek

Gondoljuk csak végig

Az egészséges táplálkozás mellett el kell határoznia magát az embernek. Valóban kényelmesebb a pékségben megvenni a cukros-zsíros kakaós csigát, és tényleg olcsónak tűnik a zacskós instant leves, nasira pedig valami csokoládé, esetleg üdítővel kísérve, de hosszú távon semmiképpen nem éri meg, hiszen az egészségünket kockáztatjuk velük. Igen, a gyümölcsök és zöldségek árai is emelkedtek az utóbbi időben, de dönthetsz: inkább költöd csokoládéra, silány minőségű mirelit készételekre, chipsre a pénzed, vagy veszel ezek árán például almát, banánt vagy barackot. Ha már csak 10-ből 7-8-szor ezek mellett döntesz, és erre neveled a gyermekedet is, akkor nagyon sokat teszel az egészségetekért. Költhetsz most arra, hogy egészséges legyél, vagy később az esetleges betegségek kezelésére.

Doktor

Számoljunk kicsit

Sokszor hajlamosak vagyunk azonnal ítélni, és azt mondani, hogy valami szörnyen drága, pedig ha belegondolunk, akkor lehet, hogy valójában nincs is erről szó. Utánaszámolva nem olyan biztos, hogy az egészségesebb változat minden esetben jóval többe kerül. Például egy csomag Bake-Free szénhidrátcsökkentett kenyér lisztkeverékből készült zsemle körülbelül 83 Ft-ra jön ki. Igen kevés pékségben lehet szénhidrátcsökkentett, gluténmentes, szójamentes, vegán zsemlét vásárolni, és ha igen, akkor nem 83 forintért. Blogunkon az általunk készített receptekhez mindig feltöltjük a tápérték mellett a fogás körülbelüli költségét is. Például ez a 12 szeletes citromos máktorta ~1650 Ft-ba kerül. Ha tehát utánaszámolunk, kicsit, akkor sokszor előfordul, hogy egy egészen más megvilágításba kerül az egészséges táplálkozás költségvetése.

CH csökkentett kifli és zsemle

Összegezve tehát szerintünk nem kell, hogy minden esetben sokba kerüljön mentesen vagy/és egészségesen étkezni. Ha ügyesek vagyunk és előre gondolkozunk, akkor egy életen át tartó, egészséges és fenntartható életmódot tudunk kialakítani. Néhány trükk elsajátításával és kitartással a legtöbb mindenkinek sikerülhet. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg, hogy mások is elolvashassák.

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk