Szállítás 14.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Gyerekkel a konyhában

Gyerekkel a konyhában

A kisgyermekek igen kíváncsi természetűek, szinte isszák a tudást és nyitottak az újdonságokra. Ezért érdemes minél hamarabb velük együtt sürögni-forogni a konyhában, mert így könnyedén megszerezhetik az alapvető ismereteiket az élelmiszerekről, az általános higiéniáról, és az egészséges táplálkozásról. A közös főzés, bevásárlás szórakoztató és tanulságos lehet mindenkinek. Igaz, hogy a gyerekkel való konyhai munka után többet kell takarítani, nagyobb rendetlenség lesz, de megéri.

1. Első a kézmosás.

Gyerekkel a konyhába

Hangsúlyozni kell a kicsiknek, hogy milyen fontos minden esetben kezet mosni, ezáltal rögzülni tud ez a tevékenység az agyukban és valószínűleg a későbbiekben, egyedül is megteszik ezt majd.

2. Élmények.

Gyerekkel a konyhába

A gyermekek érdeklődését fel kell kelteni az élelmiszerek iránt, ezt pedig legkönnyebben élményekkel tudjuk elérni. Meséljük el nekik, hogy a zsemle, a zöldségek, gyümölcsök honnan valók, hogyan néznek ki, ha tehetjük, mutassuk is meg mindezeket nekik. Amit csak tudunk, kóstoltassunk is meg velük. Minél többet, annál jobb. Természetesen mindenből cukormentes, natúr alapanyagot válasszunk, így ki tudják alakítani a saját ízlésüket és az ételek valós, igazi ízét tapasztalják meg. Engedjük, hogy a fűszereket is megszagolják, megvizsgálják. Ezután játszhatunk velük „kitalálósat”, amikor illat, tapintás után ki kell találni, melyik alapanyagot tettük eléjük.

3. Közös munka.

Olyan ételt válasszunk a közös főzésre, amelyet egyszerűbb elkészíteni, és akkor tegyük mindezt, amikor nem kell sietni. Hagyjuk, hogy a gyermek maga kavargassa a lábast, esetleg gyúrja a tésztát, szórja a fűszert az ételre. A kicsik így kötődni tudnak majd a készételhez, büszkék lesznek ismereteikre, értékelni tudják a munkát, amelyet végezni kell egy-egy főzés során.

4. Vonjuk be!

Gyerekkel a konyhába

Ha már kicsit nagyobb a lurkó, be lehet vonni a menü összeállításába is, figyelembe véve, hogy mit fogyaszt szívesen és mit kevésbé. Ha sokat kommunikálunk velük, szinte természetes lesz számukra az egészséges életmód és táplálkozás. Persze a szülői minta itt is nagyon fontos. Hiába mondjuk azt gyermekünknek, hogy egyen sok zöldséget, ha szüleitől szinte sosem látja viszont ezt a cselekvést. Fontos, hogy az étkezések a főzés után együtt, meghitten történjenek, hiszen ez szintén ahhoz segíti hozzá őket, hogy megszeressék mind az ételeket, mind a főzést.

5. Takarítás.

A gyerekeket nem csak a főzésbe, hanem a rumli eltakarításába is bevonhatjuk. Megmutathatjuk nekik, hogy hogyan lehet újra tiszta és higiénikus az étkészlet.

Az egészséges táplálkozást már egészen fiatalon ki lehet alakítani a gyerkőcökben, minél tudatosabban foglalkozunk az étkezésükkel, a későbbiekben ők is annál tudatosabb felnőttekké válnak. Házhoz is rendelheted ITT.

 

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk