Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Mikulás csomag egészségesebben?

Mikulás csomag egészségesebben?

A Mikulást minden gyerkőc csillogó szemmel várja, de mit tegyünk a gyerekünk mikulás csomagjába, ha nem szeretnénk cukorsokkot okozni neki? Mivel helyettesítsük a már jól ismert édességeket, úgy, hogy attól még tartalmas csomagot hozhasson a Mikulás és a lurkó ne csalódásként élje meg az ajándékot? Ha érdekel, hogyan tudnád egy kicsit „megreformálni” ezt a szokást, akkor olvass tovább! 😊

Óvd a környezetet és használj vászonzsákot

Mikulás csomag egészségesebben?

A műanyag mikulásos tasak helyett inkább használj olyan megoldást, ami sokkal fenntarthatóbb. A vászonzsákok több tekintetből is jobb választásnak bizonyulnak, mint a hagyományos műanyag zacskók. Ezeket a vászonzsákokat évről-évre újra fel tudod használni, ami pedig környezetbaráttá teszi az egészet, hiszen így csökkented a hulladéktermelésed is. Emellett rengeteg aranyosabbnál-aranyosabb zsákocskát találhatsz, amiket akár helyi alkotóktól is meg tudsz vásárolni, ezzel támogatva a munkájukat. A vászonzsákokkal még egyedivé is tudod tenni a gyermeked Mikulás csomagját.

Ha már sikerült beszerezni egy zsákot, a nagyobb kihívást az jelenti, hogy mivel is töltsük meg. Hoztunk néhány ötletet, hogy mit is rejtsen a kiscsizma, ha nem csokoládéval akarjuk teletömni.

Friss gyümölcs

Mikulás csomag egészségesebben?

Elsőnek kicsit bagatellnek tűnhet, de tehetsz a csomagba gyümölcsöt. Mandarint, kivit, narancsot, almát vagy bármit, amit szeret és könnyedén be tudsz szerezni. Alaposan ügyelj azonban arra, hogy jól megmosd mielőtt a csomagba teszed. Ezek a gyümölcsök ugyanis gyakran messziről érkeznek, ezért speciális anyagokkal vonják be, hogy lassabban menjenek tönkre. 

A gyümölcsök különféle vitaminokat tartalmaznak, amik jó hatással lehetnek a szervezetre. A téli szezonban népszerűnek számító narancsban például megtalálható a C-vitamin mellett az A, B1, B2, B6 és E vitamin is. Emellett a savas íze ellenére lúgosító hatással bír. A narancsnak emellett alacsony a kalóriatartalma. A másik ilyen népszerű gyümölcs a mandarin, ami citrusfélékhez hasonlóan gazdag a vitaminokban. A C-vitamin tartalma kiemelkedő, valamint vas, kálcium, magnézium, foszfor, cink folsav és B-vitaminok is találhatóak benne.

Aszalványok - magvak

Mikulás csomag egészségesebben?

A frissek mellett az aszalt gyümölcs is jó választás lehet. Ezeket rendszerint külföldről hozzák be, de ha gondosan odafigyelsz találhatsz olyan terméket is a piacon, aminek legalább a csomagolása környezetbarátan van megoldva. Ha véletlen van aszalógéped otthon, akkor te magad is elkészítheted a kedvenc aszalványodat. 

Szupi meglepi lehet a csomagban egy kis alma- vagy banánchips. Néhány szem blansírozott mandulát vagy akár kesudiót is rejthet a csomag. Tehetsz a csomagba akár diót, földimogyorót, mandulát és pisztáciát is. Ezeket akár csomagolásmentesen, kimérős formában is beszerezheted különböző, erre szakosodott boltokban. Kerülhet akár a csomagba egy kis pattogatnivaló kukorica is, amit később közösen elkészíthettek. Szuper program, igaz?

Ezeknél az alapanyagoknál természetesen nem árt odafigyelni, hogy vannak a magvak között, olyanok, amelyek allergiás reakciót válhatnak ki az arra érzékeny gyerekeknél.

Fánknyalóka eritvia MAX-szal

Fánknyalóka

Hozzávalók 16 darabhoz:

A fánkhoz:

A csokiréteghez:

  • 50 g mindenmentes csokoládé (Aldi Choceur)
  • 20 g Eden Premium kókuszolaj

A díszítéshez:

  • Eden Premium kesudió apróra törve
  • kókuszreszelék
  • durvára őrölt dió

Elkészítés:

Keverjük össze a fánk hozzávalóit és pihentessük 5 percig (kókuszolaj nem kell bele, az a sütéshez lesz). Osszuk pontosan 16 darab egyforma részre, formázzunk belőle golyókat és bő, forró kókuszolajban süssük ki őket pár perc alatt. A csokiréteghez vízgőz felett olvasszuk össze a csokit a kókuszolajjal, várjuk egy picit, amíg visszasűrűsödik. Mindegyik fánkba szúrjunk egy pálcikát, mártsuk bele a csokiba és hempergessük meg őket kesudióban, vagy, kókuszreszelékben, vagy dióban.

A fánknyalóka tápértékét megtalálod a recept oldalán.

Fánknyalóka eritrittel

Hozzávalók 16 darabhoz:

A fánkhoz:

A csokiréteghez:

  • 50 g mindenmentes csokoládé (Aldi Choceur)
  • 20 g  kókuszolaj

A díszítéshez:

Elkészítés:

Keverjük össze a fánk hozzávalóit és pihentessük 5 percig (kókuszolaj nem kell bele, az a sütéshez lesz). Osszuk pontosan 16 darab egyforma részre és formázzunk belőlük golyókat. Bő, forró olajban süssük ki pár perc alatt. Amint langyosra hűltek szurkáljuk fel őket saslik pálcára. A csokoládét gőz felet olvasszuk össze a kókuszolajjal, várjuk egy picit, amíg visszasűrűsödik. Mindegyik fánkba szúrjunk egy pálcikát, mártsuk bele a csokiba és hempergessük meg őket kesudióban, vagy, kókuszreszelékben, vagy dióban.

 

A fánknyalóka tápértékét megtalálod a recept oldalán.

 

Mozart golyó

mozart golyo

Hozzávalók 10 db-hoz:

  • 150 g Eden Premium mandulaliszt
  • 15 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
  • 90 g Eden Premium eritrit
  • csipet Eden Premium aszkorbinsav
  • 45 g víz
  • pár csepp mandula aroma
  • 20 g darált pisztácia
  • 4 g kakaópor
  • 60 g mindenmentes étcsokoládé

 Elkészítés:

A mandulalisztet, a kókuszolajat, az eritritet, az aszkorbinsavat, a vizet és a mandula aromát turmixoljuk le és becsomagolva pihentessük hűtőben egy órát. Osszuk három részre úgy, hogy egyre kisebbek legyenek. Az legkisebbet keverjük össze a pisztáciával, a középsőt a kakaóporral. A pisztáciásból formázzunk tíz darab golyót, a kakaósat és a sima mandulásat is osszuk 10-10 felé és lapítsuk le mindegyiket. Borítsunk be egy pisztáciás golyót egy kakaós lappal úgy, hogy mindenhol egyenletesen körbeérje, majd egy sima mandulással is. Csináljuk meg így a többi kilencet is. A bevonathoz olvasszuk fel a csokoládét vízgőz felett, majd fogpiszkálóra szúrva mártsuk bele a golyókat. Várjuk meg míg megszilárdul és olvasszuk fel ismét a maradék csokit, majd töltsük nejlon tasakba, vágjuk le a sarkát és díszítsük vele a golyókat.

 

A Mozart golyó tápértékét megtalálod a recept oldalán.

 

Sajtos perec

Sajtos perec

HOZZÁVALÓK 16 DARABHOZ:

A tésztához:

A tetejére:

 

ELKÉSZÍTÉS:

A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd reszeljük hozzá a sajtot. A mandula italt melegítsük össze a margarinnal és dolgozzuk a liszthez alaposan. Meleg helyen lefedve kelesszük 30 percig (én 50 fokos sütőben). Osszuk 16 darab egyforma részre és sodorjunk belőlük vékony kukacokat (35-40 cm), majd formázzunk belőlük perecet. A paradicsomszószt keverjük össze az olvasztott margarinnal és szilvalekvárral, majd kenjük meg vele a pereceket és szórjuk meg szezámmaggal. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített 210 fokos sütőben süssük 5 percig alsó-felső sütéssel, majd vegyük vissza a hőfokot 180 fokra további 15 percig.

A Sajtos perec tápértékét megtalálod a recept oldalán.

Kézzel készített apróságok

Mikulás csomag egészségesebben?

Csinálhatunk a Mikuláscsomagba valami nem túl bonyolult karácsonyfadíszt, amit majd az ünnepekor felakaszthat a fára. Ha van kézügyeségünk, akkor természetesen a bonyolultam dolgokkal is megpróbálkozhatunk. A kisebb gyerekünknek egészen biztos tetszeni fog.

Virgács

Ha idén gyerkőcünk rossz volt és megérdemli a virgácsot (de, persze mind tudjuk, hogy rossz gyerek nem létezik) vagy csak szeretnénk jelzés értékkel elhelyezni a csomagba, akkor sem kell rögtön a boltba rohanni egy aranyra festett változatért. Igazán zero waste megoldás lehet például, egy cirokseprű néhány szála.

Reméljük ezzel az összeállítással kicsit segítettünk abban, hogy milyen ötletekkel is lehetne egészségesebbé tenni az idei Mikuláscsomagot a gyerekünknek, amibe azért mindenféle finomság belekerül.

Mindenkinek kellemes Mikulást és finomságokkal teli csizmákat kívánunk!

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk