Szállítás 14.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Vegyszermentes háztartás II.

Vegyszermentes háztartás II.

Vegyszermentes háztartás I. című bejegyzésben megosztottam veletek néhány információt az allergiá(i)mról és arról, miért szeretek és hogyan tudok vegyszerek nélkül élni és létezni. Néhány természetes hajápoló receptet is belecsempésztem oda, kukkantsátok meg.

A mai bejegyzésben konkrét takarítási, mosási, testápolási trükköket fogok Nektek javasolni, Ti pedig eldönthetitek, hogy kipróbáljátok-e vagy sem. Lesznek benne furcsaságok, némelyikről én sem hittem el, hogy valóban működik, de ezek mind általam kipróbált, bevált és folyamatosan használt praktikák így szívből ajánlom őket.

Kezdjük a mosogatásnál 

Nos, igen, lehetne otthon mosogatószert főzni, van rá számtalan recept, de én annyit tüsténkedek a konyhában, hogy erre még sosem jutott igazán energiám eddig. De mint tudjuk, ami késik, az nem múlik. Addig is szerencsére találtam illatmentes, környezetbarát mosogatószert, ráadásul egy csomagolásmentes boltan. Csak elviszem a kis pumpás flakonomat, újra töltöm és kész is. Azonban nem is ez a lényeg, hanem az, hogy én a mai napig gumikesztyűben mosogatok, ami ugyan nem teljesen zero waste (mindennek én sem tudok megfelelni, de igyekszem), de én egy pár gumikesztyűt több hónapig használok. Jó minőségű latex és púdermentes kesztyűket szoktam vásárolni a méretemnek pont megfelelőt. Elmagyarázom, miért használom. Ha jól belegondoltok, akármennyire környezetbarát is a mosogatószer, a zsiradékot oldania kell, többnyire ez a működésének a lényege. Ha a zsiradékot oldja, akkor a bőrünkön lévő (már, ha egyáltalán van) hidrolipid réteget is oldja. Na, most ez az én megviselt bőrömnek (tudjátok, szinte nem volt a kezeimen bőr, nem volt látható ujjlenyomatom) azt gondolom, nem igazán tesz jót. Természetesen mindenkinek saját döntése, hogy használ-e mosogatáshoz kesztyűt, vagy sem, de a bőrproblémákra hajlamosaknak kifejezetten ajánlom. Ráadásul, ha fertőtleníteni, vagy szagtalanítani is szeretném az edényeket (például egy paprikás, vagy hagyma után), akkor ecettel spriccelem be őket mosogatás előtt. Ezért is jó a gumikesztyű. Tudom, hogy négy darab mozdulattal több és drága az időnk, nekem viszont megéri.

Mosogatás

 

Mi a helyzet a mosogatógéppel? 

Nem tudom megfeleő-e az arány, de én fele-fele arányban teszek a mosogatótabletta helyére citromsavat és szódabikarbónát (az előbbit is a kis csomagolásmentes boltocskámban szerzem be). Mivel nem nedves a tartály, nem pezseg ki, csak miután kinyílik. Az öblítő részbe ecetet teszek, a só részbe pedig (bármily’ meglepő) sót. 50 fokon szoktam elindítani a gépet és gyönyörű tisztára mosogat.

Mosogatás

 

A következő a mosás

Amikor először próbáltam vegyszermentesen kimosni a ruháinkat nem volt nagy bizodalmam a módszer felé, de legnagyobb meglepetésemre tökéletesen bevált. Szerencsére mosószódát is találtam kedvenc kis boltocskámban csomagolásmentesen, így itt is kevesebb műanyagot tudok termelni. Ezt fehér és világos ruhák mosásához használom. A mosópor helyére egy-két előkanállal teszek és láss csodát, tisztára mos. A fehéreket 60, a világosakat 30, vagy 40 fokon mosom. A fehér foltos ruhákat, konyharuhákat mosószóda és nátrium perkarbonát keverékében áztatom mosás előtt (csodákra képes, de a merevítős melltartót csajok ne hagyjátok benne egy óránál tovább). A törölközőkhöz és az ágyneműkhöz (az előbbit 90, az utóbbit 60 fokon mosom) szintén mosószódát használok. Nincs sötét színűm egyikből sem, így engem nem zavar, ha esetleg koptatná, mert a mosószóda koptat. Ezért a sötétekhez mosódió héjat használok. Ezt szuper kis textilzsákokban szokták árulni. Egy fél kilós csomag nekem körülbelül fél évig elég, úgy, hogy én heti szinten 4-6 adagot mosok.

A következő mosás

Öblítő helyett…

egy-egy arányban töltök a megfelelő helyre ecet és víz keverékét. Néha pici ezüst kolloidot is. Az ecettől nem kell megijedni, nem veszi át a szagát a ruha és nem is koptatja, sőt, színfixálóként viselkedik. Emlékezzetek csak vissza nagyanyáink is ecetes vízben áztatták a ruhákat, pont e célból. Ráadásul fertőtlenít és szagtalanít is. Jelentem a ruháim tiszták, nem büdösek, nincs semmilyen idegen szaguk. És ami a legfontosabb: nem tartalmaznak vegyi anyagokat. Csodálatos. Ha tehetitek, szabad levegőn, napfényben szárítsátok a ruháitokat. Mennyei illatuk lesz, főleg, ha a szél is fújdogál.

Öblítő helyett

Mi a helyzet a takarítással?

A kádat, mosdót, vécét én mindig ecet és teafaolaj kombóval takarítom, szigorúan gumikesztyűben, nyitott ablaknál, ajtónál, maszkban. Van erre egy pumpás flakonom, amiben vízzel összekeverem őket és ezt szoktam permetezni a tisztítandó felületre. Utána bespriccelem pici ezüst kolloiddal. A vécébe sem használok illatosítót, inkább naponta takarítom. 2 perc az egész. Nem, nem büdös a vécém. Ezt a kombót a tartályba is bele lehet önteni, valamint egy pici mosogatószerrel megtoldva felmosó szernek is tökéletes.

Mi a helyzet a takarítással?

Hoztam mára egy testápolási tippet is 

A fürdővizembe én mindig csepegtetek egy kis hidegen sajtolt szőlőmag olajat. Nem sokat, csak pár cseppet. A bio extraszűz kókuszolaj pedig kiváló házi testápoló. Hogy ezeket ne felejtsem el, minden ehhez szükséges alapanyagot a fürdőszobában tárolok. Különben elmaradna. Volt, hogy hamis tejbegrízt főztem és eszembe jutott, hogy milyen jól passzolna bele egy kis kókuszolaj és kihoztam a fürdőszobából, a család meg el volt képedve, hogy testápolót teszek az ételbe. Azóta csak testápolós tejbegríznek hívjuk ezt a kókuszos finomságot.

Testápolás

És tudjátok, hogy mi ebből a leges legjobb? Az, hogy mindez szinte fillérekbe kerül.

Neked milyen vegyszermentes praktikáid vannak? Oszd meg velünk is!

 

 

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk