Brassói

Nincs is jobb vasárnapi ebéd egy jó kis brassóinál, természetesen csakis a finom leves után, leöblítve valami finom desszerttel. Vasárnap amúgy is illik halmozni az élvezeteket, nemde? Ugye, hogy igazam van. Persze, hogy a mentes brassóinak köze sincs az eredetihez. Főleg az enyémnek nem. Egyetlen egy hozzávalója (illetve kettő) stimmel, az pedig a fokhagyma és a vöröshagyma. Még a krumpli sem. És az íze sem. Semmi közük nincs egymáshoz. Mégis brassóinak neveztem el. Hogy miért? Egy oka van, mégpedig az, hogy én állandóan kilógok a sorból az étkezésemet illetően és néha jól esik csak az illúzióját megtartani annak, hogy nem. Bízom benne, hogy ezt nem bánjátok és meghagyjátok nekem ezt a kis örömöt, vagy akár osztoztok benne.

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 fej zeller (tisztítva 536 g)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma (tisztítva 87 g)
  • 2 duci gerezd fokhagyma (tisztítva 14 g)
  • Eden Premium Himalája só, feketebors ízlés szerint
  • 50 g Bake-Free alap fasírtkeverék-köleses
  • 50 g langyos víz
  • 2 g Eden Premium Himalája só
  • friss citromlé
  • füstaroma vagy füstölt só
  • pár levél friss petrezselyemzöld
  • 10 g kókusz amino szósz
  • 1 kanál cukormentes (édesítőszermentes) szilvalekvár (20 g)

Elkészítés:

A zellert hámozzuk meg és vágjuk apró kockákra. Sózzuk, csorgassuk meg pár csepp citromlével és hagyjuk egy kicsit állni. Addig keverjük össze a fasírtkeveréket 50 g langyos vízzel és 2 g sóval. Pihentessük 5 percig, majd száraz felületen lapítsuk körülbelül fél-egy centi vastagra. Pároló edényben (vagy edény-szűrő-fedő hármasban) közepes fokozaton pároljuk meg 15-20 perc alatt. A zellert a levével együtt keverjük össze az amino szósszal, feketeborssal és pici sóval (vigyázzunk, mert az amino szósz elég sós). Terítsük sütőpapírral bélelt tepsire és előmelegített 230 fokos sütőben süssük készre 15-20 perc alatt. A párolt fasírtot és a vöröshagymát kockázzuk fel. A szilvalekvárt keverjük el pici vízzel és ebben pároljuk puhára a vöröshagymát, majd a fasírtot is. Mielőtt elkészül, préseljük hozzá a fokhagymát is és spricceljük meg füstaromával. Mint elkészült a zeller tálalhatjuk is egymással.

1 adag brassói átlagos tápértéke:
220 kcal, 1,7 g zsír, 40 g szénhidrát, 10 g rost, 8,2 g fehérje

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.

Jó étvágyat kívánok!

Hozzászólások (0)

Jelenleg még nincs hozzászólás, légy te az első!

Szólj hozzá!

Termék a kívánságlistádra került
Összehasonlításhoz adva

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.