Szállítás 14.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Kenyérlepény

Kenyérlepény

A kenyérlepény számomra nemcsak egy tipikus karácsonyi vásáros alapétel, hanem sok emlékem is fűződik hozzá. Anyukámtól kaptam az eddigi legjobb receptet. A kézzel írt papírt mái napig őrzöm egy gyönyörű ládikóban. A hagyományos szakácskönyveimet már rég elajándékoztam (kivéve, amiket anyukámtól kaptam, mert azok KINCSEK), de ezt a receptet életem végéig megőrzöm. Gyermekkoromban is sűrűn került az asztalra, de én is gyakran sütöttem, mert gyorsan és egyszerűen, kevés hozzávalóval el tudtam készíteni nemcsak rohanós estéken, hanem vendégváróként is és kivétel nélkül osztatlan sikert aratott. DE tudjátok, soha sem sikerült annyira finomra, mint Anyáé! Természetesen azonnal megpróbáltam ezt is a Bake-Free lisztkeverékkel mentessé alkotni és azt gondolom nagyszerűen sikerült. Újra tudok nosztalgiázni.

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

A lepényhez:

A mandulatejfölhöz:

  • 50 g blansírozott mandula pár órára vízbe áztatva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Himalája só ízlés szerint
  • néhány csepp citromlé

 

A feltéthez:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • vegán, növényi sajt

A bacon-höz:

  • 1 kisebb padlizsán
  • kókuszolaj
  • Himalája só
  • füstölt só
  • csipetnyi füstölt fűszerpaprika

 

Elkészítés:

Keverjük össze a lepénykenyér hozzávalóit, és száraz felületen nyújtófával nyújtsuk 22x27 cm-es téglalappá. Tegyük szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire és pihentessük 10 percig. Addig készítsük el a bacon-t. Vágjuk félbe a padlizsánt, magozzuk ki és szeleteljük apró kockákra. 1 evőkanál kókuszolajon kezdjük el pirítani. Amint levet engedett fűszerezzük be a füstsóval és a paprikával, majd öntsük fel pici vízzel. Pároljuk tovább, amíg megpuhul. Tegyük turmixba a blansírozott, beáztatott mandulát a többi hozzávalóval és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Dolgozzuk össze. Ha szükséges hígíthatjuk még pici vízzel, vagy növényi tejjel, esetleg zöldség lével. Ez egy nagyobb mennyiség lesz. Azért szoktam ennyit készíteni, mert a turmix ekkora adagtól tud jól dolgozni. Ha kevesebbet teszek bele, akkor nem pépesíti megfelelően. Viszont sok mindenre felhasználható, így nem megy kárba egy cseppje sem. Le is telt a 10 perc. A tésztát szurkáljuk meg villával, majd kenjük meg a mandulatejföllel. Én 3-4 evőkanállal tettem rá. Szórjuk meg a bacon-nel, az apró szeletekre vágott vörös és fokhagymával. Tegyük előmelegített sütőbe és alsó-felső sütéssel süssük 15 percig. Szórjuk rá a sajtot és süssük további 5 percig. Vágjuk 4 egyenlő részre.

 

Kenyérlepény

 

1 szelet feltét nélküli kenyérlepény átlagos tápértéke:

101 kcal, 0,7 g zsír, 19 g szénhidrát, 4,6 g rost, 2,6 g fehérje

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Jó étvágyat kívánok!

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk