Szállítás 14.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Mákosguba torta

Mákosguba torta

Nem telhet el karácsony mákosguba nélkül, egyszerűen elengedhetetlen eleme. Nálunk legalább is biztosan. Még mindenevő koromban hétköznapokon az egyszerű változatot, az ünnepen tortaként készítettem el nagy kedvencünket. Ez volt az első mentesített édességem amikor a Bake-Free termékcsalád megjelent (2018-ban) és nagyon boldog voltam, mert elsőre nagyszerűen sikerült és mert akkora már két!! karácsonyt is eltöltöttem süti nélkül (magyarul nekem nem volt mentes sütim, így nem ettem édességet), nézve, hogy a többiek majszolják a finomabbnál finomabb (nem mentes) falatokat. Hát nem a legjobb élményeim közé tartoznak azok a karácsonyok, elhihetitek. Biztosan átérzitek, főleg, azok akik kerültek már hasonló helyzetbe. Örüljünk most akkor együtt szívből ennek a csodatortának, amit azóta már többször is továbbfejlesztettem, most éppen az új eritvia MAX-ra szabva.
Tipp: Ha szeretitek a nagyon krémes a sütit, akkor el lehet készíteni akár dupla adag krémmel is. Én kipróbáltam, úgy is nagyon finom.

HOZZÁVALÓK (12 szelethez):

A kiflikhez:

A baracklekvárhoz:

  • 100 g aszalt sárgabarack
  • 55 g Eden Premium eritrit
  • 90 g víz

A köleskrémhez:

  • 100 g köles
  • 200 g kókuszkrém (Aldi, Asia)
  • 100 g víz
  • 25 g Eden Premium eritvia MAX
  • fél kezeletlen citrom reszelt héja
  • 3 teáskanál vanília aroma

A mákos részhez:

  • 200 g kókuszkrém (Aldi, Asia)
  • 550 g víz (vagy cukormentes mandula ital)
  • 15 g Eden Premium eritvia MAX
  • 100 g darált mák
  •  fél kezeletlen citrom reszelt héja
  • (5 g) Eden Premium útifű maghéj liszt (tojás helye

Egyéb hozzávaló:

  • 2 g kókuszolaj a forma kikenéséhez

    Elkészítés:

    A kiflikhez keverjük össze a hozzávalókat, majd gyúrjuk át alaposan. Osszuk 4 részre és száraz felületen formázzunk belőlük kifliket, majd pihentessük 10 percig. Előmelegített 190 fokos sütőben szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin süssük készre 50 percig alsó-felső sütéssel. Rácson hagyjuk kihűlni. Amint kihűltek szeleteljük karikákra (vagy apró kockákra, ki hogyan szereti) és szárítsuk ki 10-15 perc alatt 200 fokon, légkeveréssel. (Elkészíthetjük előző nap is. Ez esetben karikára szeletelve hagyjuk éjszakára szabad levegőn.)
    A lekvárhoz daraboljuk fel a barackokat apróra, majd tegyük egy lábasba a többi hozzávalóval és lassú tűzön melegítsük addig, amíg teljesen felolvad az eritrit. Amint kihűlt késes aprítóval dolgozzuk krémesre.
    A köleskrémhez öblítsük át a kölest alaposan forró folyóvíz alatt, majd keverjük össze a többi hozzávalóval. Lassú tűzön, résnyire nyitott fedő alatt, alacsony fokozaton főzzük készre 10-15 perc alatt. Amint langyosra hűlt késes aprítóval dolgozzuk krémesre. Erős gép kell hozzá, ha nem bírja hígíthatjuk pici vízzel, vagy használhatunk botmixert is. Nagyon sűrű, masszív krém lesz. Itt még kóstolhattok és korrigálhatjátok ízlés szerint az édességét.
    A mákos részhez keverjük össze a kókuszkrémet a vízzel (vagy cukormentes mandula itallal) és az eritvia MAX-szal, majd tegyük fel melegedni. Amit egyneművé vált tegyük hozzá a mákot és a citromhéjat is. Várjuk meg míg rottyan egyet. A tortaformát (26 cm D, lecsatolható oldalú) kenjük ki kókuszolajjal. A mákos folyadékban amint kihűlt, keverjük el az útifű maghéjat (kézi habverővel), majd gyors mozdulatokkal forgassuk össze a kifli karikákkal. Ügyeljünk rá, hogy minden kiflidarabka körül legyen mákos rész, mert ez fogja összetartani az egész tortát. Itt is kóstolhattok és korrigálhattok ízlés szerint. Öntsük a formába, és süssük össze előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt alsó felső sütéssel.
    Amint kihűlt kenjük meg a lekvárral, majd nedves kanállal egyengessük rá szépen a köleskrémet is. Tegyük hűvös helyre pár óráig, majd vágjuk 12 darab egyforma szeletre.

    Mákosguba torta

    Mákosguba torta

    1 szelet mákosguba torta átlagos tápértéke:
    239 kcal, 11 g zsír, 34,9 g szénhidrát amelyből poliolok 7,9 g, 5,6 g rost, 5 g fehérje
    1 szelet mákosguba torta átlagos felszívódó szénhidráttartalma:
    27 g

    A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

    Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.

    Jó étvágyat kívánok! 

    Megjegyzés írása

    Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk