Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Falafelek pitában

Falafelek pitában

Nem is értem miért nem készítettem eddig igazi falafelt. Talán túl macerásnak gondoltam. Nagyon sok helyen olvastam, hogy szétesik Nektek sütés közben és ez inspirált arra, hogy kipróbáljam. Kíváncsi voltam, hogy hogyan is működik.
Nagyon sok információt szereztem és ezt most szeretném átadni, mert képzeljétek elsőre sikerült, de nem is akárhogyan. Hatalmas sikere volt, én konkrétan alig tudtam abbahagyni és azóta már többször is elkészítettem. Szóval most ismét hosszú leszek, gyertek, nézzük át egy jó kis (most éppen jeges) tea mellett.
Arra is kíváncsi voltam, hogy működik-e más hüvelyessel, így kipróbáltam feketebabbal is. Annyira finom lett ez is, hogy csak úgy lestem, szóval bátran lehet vele tovább kísérletezni. Hogy teljes legyen a kép, isteni pitát sütöttem hozzájuk a szénhidrátcsökkentett arany kenyér lisztkeverékből, mert abból még pont nem volt ilyen. A tahini barátomat sem hagytam ki a jóból, egyszerűen mennyei volt az összeállítás.

 - Az első és a legfontosabb rész a fűszerek használata. Én nem is tudtam, hogy az egyik alapja a friss kapor, de most így szezonban pont jól időzítettem. Tehát szükségünk lesz friss zsenge kaporra, friss koriander-, és petrezselyem levélre. Ezek nélkül nem fog kialakulni a fasírt jellegzetes (belül) zöld színe. Ezeken kívül csak egy kis kömény (nem római csak sima őrölt), chili és só-bors fog kelleni. Semmi más. Az arányokon változtathattok, nekem picit több korianderrel és petrezselyemmel jobban ízlik.
A második legfontosabb pont, az az, hogy csak friss csicseriborsóval (vagy más hüvelyessel) működik. Konzervvel nem! Ennek az a magyarázata (ha pontosak az információim), hogy a „pácolás” során a borsóban lévő természetes keményítőtartalom nem vész el úgy, mint a főzött konzerves változatnál és pont ez fogja egyben tartani a fasírtokat. Az eredetiben semmi féle kötőanyag nem kell, mert a pontos leírást betartva tökéletesen egyben marad.
A harmadik az áztatás és a pácolás. 24 órán keresztül áztatjuk a csicseriborsót szódabikarbónás vízben. Érdemes hűtőbe tenni, hogy ne induljon erjedésnek, most nem fermentálunk. Minimum dupla mennyiségű víz kerüljön rá, de inkább több, mert magába fogja szívni. A pácolás is minimum egy éjszaka legyen hűtőben, ezzel is jelentősen segítjük, hogy jobban összeálljon.

Hogy minden diétához jó legyen megsütöttem olajban, sütőben pici olajjal és sütőben olaj nélkül is. Örömmel jelentem, hogy mindegyik profin működik, számomra minden változat fantasztikus lett (én hozzá vagyok szokva a zsírmentességhez). Az adatokat lentebb fogjátok hozzájuk találni.

Nos nem csigázom tovább a kedélyeket, lássuk a lényeget.

Hozzávalók 4 bőséges adaghoz:

A falafelhez:

  • 200 g Eden Premium csicseriborsó
  • 1 fej vöröshagyma (tisztítva 86 g)
  • 3 gerezd fokhagyma (tisztítva 9,5 g)
  • 15 g friss petrezselyem levél
  • 15 g friss kapor
  • 10 g friss koriander levél
  • Eden Premium Himalája só, feketebors, őrölt kömény ízlés szerint
  • Eden Premium szódabikarbóna

 

A forgatáshoz:

A sütéshez:

  • kókuszolaj

A pitákhoz:

A töltelékhez:

  • saláta
  • paradicsom
  • lilahagyma
  • retek

A tahinihez:

  • 100 g szezámmag
  • 50 g  szezámmag olaj
  • csipet Himalája só

 

Elkészítés:

A falafelhez áztassuk be a csicseriborsót minimum dupla mennyiségű szódabikarbónás vízbe 24 órára, hűtőben tárolva. Másnap öblítsük át laposan és késes aprítóban egyszerűen csak dolgozzuk össze a többi hozzávalóval (a zsemlemorzsa nem ide kell!, abban majd forgatjuk a fasírtokat) alaposan. Most is kell egy kis szódabikarbóna a masszába. Nekem egy elég gyenge gépem van, de nagyon szépen vitte a csicserit, majdnem krém állagúra. Nem kell plussz folyadék vagy liszt, semmi más hozzávaló! Így, ahogy van, tegyük be lefedve a hűtőbe éjszakára (de nem baj, ha tovább marad, attól csak jobban összeérik). Másnap nedves kézzel formázzunk belőle apró golyókat (kisebb dió nagyságúakat). Nekem 50 darab lett. Nem mertem nagyobbra formázni, mert féltem, hogy szét fog esni, de azóta már kipróbáltam picikét nagyobbakkal és működik. Lágy golyók lesznek, bánjunk velük óvatosan.

  • Forgassuk meg zsemlemorzsában és bő olajban süssük meg őket.
  • Akár pici olajjal lekenve, akár nélküle, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített 200 fokos sütőben légkeveréssel süssük készre 20 perc alatt (a sütők eltérőek lehetnek).

A pitához keverjük össze a hozzávalókat és hagyjuk pihenni 10 percig. Osszuk pontosan 4 egyforma részre és száraz felületen nyújtsuk ki őket 15 cm átmérőjű körre. Ne legyen nagyobb, mert nem lehet akkor szépen felvágni. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 20 perc alatt őket. Nekem egyszerre 2 darab fért a tepsire.

A tahinihez száraz serpenyőben pirítsuk barnára a szezámmagot (vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz). Amikor kihűlt csak dolgozzuk krémesre a többi hozzávalóval. Az eredetiben nem szerepel olaj, csak a mag, de én még nem találtam olyan gépet, ami teljesen krémesre dolgozza, ezért én használok olajat is hozzá. Só nélkül is el lehet készíteni, én csak azért tettem bele, mert így jobban szeretem és tartósabb is, már, ha van arra esély, hogy nem fogy el azonnal. Nálam nem volt. Most már csak annyi dolgunk van, hogy összeállítsuk az ételt és finomakat falatozzunk belőle.

Falafelek pitában

Az egész adag falafel (csicseriborsó) átlagos tápértéke olaj nélkül sütve: 809 kcal, 12,6 g zsír, 117,6 g szénhidrát, 35,5 g rost, 41,5 g fehérje
1 darab falafel (csicseriborsó) átlagos tápértéke olaj nélkül sütve (50 darab golyó esetén): 16 kcal, 0,3 g zsír, 2,4 g szénhidrát, 0,7 g rost, 0,8 g fehérje
Az egész adag feketebab falafel átlagos tápértéke olaj nélkül sütve: 827 kcal, 2,4 g zsír, 159,6 g szénhidrát, 35,5 g rost, 45,5 g fehérje
1 darab feketebab falafel átlagos tápértéke olaj nélkül sütve (50 darab golyó esetén): 17 kcal, 0,05 g zsír, 3 g szénhidrát, 0,7 g rost, 0,9 g fehérje
1 darab pita átlagos tápértéke: 200 kcal, 1,9 g zsír, 30,6 g szénhidrát, 15 g rost, 8 g fehérje
Az egész adag tahini átlagos tápértéke: 1080 kcal, 103,7 g zsír, 9,7 g szénhidrát, 14,5 g rost, 26,4 g fehérje
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.
Most már csak annyi dolgunk van, hogy összeállítsuk az ételt és finomakat falatozzunk belőle.
Jó étvágyat kívánok!

 

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk