Soha, de soha nem álltam még neki hajtogatott pogácsát készíteni, a sok macera és idő miatt. Mert ugye az eredetit nagyon sokáig és többször (jó sokszor) kelesztik, szinte egész napos programnak számít, de a végeredmény az mindig istenien finom, én is nagyon szerettem anno, még mindenevő koromban. De most, hogy már létezik borsófehérje granulátum, még is csak rászántam magam. Persze amennyire csak tudtam leegyszerűsítettem a dolgunkat, kevesebb kelesztés és hajtogatás, a gluténmentes tésztákban amúgy sincs sikér, főleg nem sikérháló, gondoltam hátha sikerülhet megúszósan is. És igazam lett, elsöprő sikert aratott a mindenmentes "tepertős" hajtogatott pogácsám. 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 200 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék+60 g a nyújtáshoz
  • 3 g Eden Premium arany lenmagliszt + 13 g víz (ne hagyjátok ki, ez tojás helyett van)
  • 100 g növényi margarin (Liga)
  • 1 g Eden Premium kókuszvirág cukor
  • fél csomag porélesztő (3,5 g)
  • 200 g langyos, cukormentes mandula ital (Joya)
  • 6 g Eden Premium Himalája só

A tepertőhöz:

  • 50 g Eden Premium borsófehérje granulátum
  • Himalája só, fokhagyma granulátum, feketebors, bükkfán füstölt paprika ízlés szerint
  • 150 g forró víz
  • 1 evőkanál Eden Premium kókuszolaj (8 g)

A kenéshez:

Elkészítés:

A tésztához langyosítsuk fel a mandula italt a margarinnal, az arany lenmaglisztet keverjük össze a vízzel, majd keverjük össze a száraz hozzávalókat és öntsük hozzá a folyadékot és az arany lenmagos keveréket. Dolgozzuk össze (nem kell gyúrni, csak alaposan összekeverni).  Nagyon lágy tésztát fogunk kapni. Lefedve, meleg helyen kelesszük 30 percig. A tepertőhöz keverjük össze a granulátumot sóval és a forró vízzel, majd lefedve hagyjuk állni 10 percig. Csavarjuk ki teljesen belőle a nedvességet és forró kókuszolajos serpenyőben pirítsuk meg. Először be fogja szívni az olajat, majd ki fog belőle párologni a maradék nedvesség, csak ezután fog pirulni. Ez az egész folyamat 5-8 perc lesz. Amikor elkészült keverjük össze ízlés szerint a fűszerekkel és sóval is. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra, szórjuk meg a tepertővel, majd kezdjük el hajtogatni. Először a két oldalát hajtsuk be középre, majd a két végét is hajtogassuk be középre, egyiket a másikra téve. Nyújtsuk ki és ezt ismételjük meg. Lefedve, meleg helyen kelesszük tovább 30 percig. Lisztezett felületen nyújtsuk ki ismét és hajtogassuk ismét, majd megint nyújtás. Irdaljuk be és szaggassuk ki (én 5 cm átmérőjű formát használtam és 30 darab pogácsám lett). Sodorgassuk meg a tenyereink szélével az oldalaikat és tegyük szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük le paradicsomszósszal. Lefedve, meleg helyen pihentessük még 30 percig, majd előmelegített 190 fokos sütőben süssük készre 20 perc alatt.

1 darab tepertős pogácsa átlagos tápértéke: 51 kcal, 2,6 g zsír, 5 g szénhidrát, 0,8 g rost, 1,6 g fehérje

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.

Jó étvágyat kívánok!

Hozzászólások (0)

Jelenleg még nincs hozzászólás, légy te az első!

Szólj hozzá!

Termék a kívánságlistádra került
Összehasonlításhoz adva

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.