Szállítás 14.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Farsangi csörögefánk, túrófánk

Farsangi csörögefánk, túrófánk

Sokszor halljuk, hogy a farsangi szokáshagyományokhoz a csábítóan finom édesség, a fánk bizony hozzá tartozik. Úgy gondoltam, hogy ezúttal követem a hagyományokat és elkészítem, természetesen mentesen. Az viszont nem hagyott nyugodni, hogy nem tudtam miért is eszik mindenki farsangkor fánkot? Így hát utánajártam a dolognak, és meg is találtam a kérdésemre a választ, sőt még többet is. Néhány teóriát is találtam arról, hogyan jött létre a fánk, a kedvencemet pedig meg is osztanám Veletek. Az egyik történet szerint egy Krapfen nevű pék felesége által jöhetett létre ez a csoda édesség, ugyanis a hölgy dühében egy ökölnyi méretű tésztával vette célba férjét, ami a férj helyett egy a tűzhelyen forrósodó zsiradékban landolt. Annyira ízlett mindenkinek az új étel, hogy sorokban álltak érte a vevők. Nos, érdekes véletlen, de isteni dolog sült ki belőle. A Bake-Free lángos-fánk lisztkeverékével pedig garantált a siker mentesen is!

Megmondom őszintén, hogy sohasem sütöttem eddig farsangra fánkot. Nálunk nem volt szokás. Egyetlen fánk, ami szóba jöhetett nálunk, az a túrófánk volt. És az sem farsangkor, hanem amikor éppen kitaláltuk. Az allergiám óta tulajdonképpen eszembe sem jutott, de amikor megsütöttem az elsőt, annyira jól esett, hogy azt elmondani sem tudom. Úgy döntöttem, hogy akkor mostantól bevezetem ezt a hagyományt is az életünkbe. Mert most már megtehetem.

 

Hozzávalók 6 darab csörögefánkhoz:

 

Elkészítés:

Keverjük össze a hozzávalókat és pihentessük a tésztát 5 percig. Nyújtsuk fél centiméter vastagságúra és vágjunk belőle rombuszokat. A közepüket vágjuk be és az egyik végét hajtsuk át a nyíláson. Bő, forró kókuszolajban süssük ki oldalanként körülbelül 1-1 percig. Papírtörlővel itassuk le róluk a felesleges zsiradékot.

 

Hozzávalók 16 darab túrófánkhoz:

Édes túró:

  • 25 g Eden Premium hántolt köles
  • 25 ml kókuszkrém
  • 20 g Eden Premium eritrit
  • fél kezeletlen citrom héja
  • 1 tasak bourbon vanília aroma (5 g)
  • víz

Fánk:

 

Elkészítés:

Édes túró:

Alaposan öblítsük át a kölest forró folyóvíz alatt. Öntsük egy tálba a kókuszkrémet és tegyünk hozzá annyi vizet, hogy a köles mennyiségének háromszorosa legyen. Öntsük a köleshez és keverjük hozzá az eritritet, citromhéjat és az aromát is. Fedő alatt lassú tűzön főzzük készre 15-20 perc alatt. További 10 percre fedjük le teljesen.

Fánk:

Amikor langyosra hűlt állítsuk össze a fánk tésztáját: keverjünk össze az eritritet, a lisztkeveréket és a langyos vizet, majd adjuk hozzá a túrót is. Keményebb nokedli állagúnak kell, hogy legyen, ezért, ha nem elég a liszt, vagy a víz, akkor pótolhatjuk. Kanállal szaggassuk forró kókuszolajba és süssük készre.

 

Csőrögefánk és túrófánk

 

1 darab csörögefánk átlagos tápértéke (olajban sütés nélkül):
8,4 g szénhidrát, amelyből poliolok 1,8 g, 1 g rost, 0,8 g fehérje

1 darab csörögefánk átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 6,6 g

1 darab túrófánk átlagos tápértéke (olajban sütés nélkül):
26,2 g szénhidrát amelyből poliolok 2,6 g, 0,4 g rost, 0,5 g fehérje

1 darab túrófánk átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 3,6 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Jó étvágyat! 

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk