Farsangi csörögefánk, túrófánk

Sokszor halljuk, hogy a farsangi szokáshagyományokhoz a csábítóan finom édesség, a fánk bizony hozzá tartozik. Úgy gondoltam, hogy ezúttal követem a hagyományokat és elkészítem, természetesen mindenmentesen. Az viszont nem hagyott nyugodni, hogy nem tudtam miért is eszik mindenki farsangkor fánkot?! Így hát utánajártam a dolognak, és meg is találtam a kérdésemre a választ, sőt még többet is. Néhány teóriát is találtam arról, hogyan jött létre a fánk, a kedvencemet pedig meg is osztanám Veletek.

Az egyik történet szerint egy Krapfen nevű pék felesége által jöhetett létre ez a csoda édesség, ugyanis a hölgy dühében egy ökölnyi méretű tésztával vette célba férjét, ami a férj helyett egy lábas tűzhelyen forrósodó zsiradékban landolt. Annyira ízlett mindenkinek az új étel, hogy sorokban álltak érte a vevők. Nos, érdekes véletlen, de isteni dolog sült ki belőle. A Bake-Free lángos-fánk lisztkeverékével pedig garantált a siker mindenmentesen is!
Megmondom őszintén, hogy sohasem sütöttem eddig farsangra fánkot. Nálunk nem volt szokás. Egyetlen fánk, ami szóba jöhetett nálunk, az a túrófánk volt. És az sem farsangkor, hanem amikor éppen kitaláltuk. Az allergiám óta tulajdonképpen eszembe sem jutott, de amikor megsütöttem az elsőt, annyira jól esett, hogy azt elmondani sem tudom. Úgy döntöttem, hogy akkor mostantól bevezetem ezt a hagyományt is az életünkbe. Mert most már megtehetem.

Hozzávalók 6 db csörögefánkhoz:

  • 60 g Bake-Free lángos-fánk lisztkeverék
  • 60 g langyos víz körülbelül 40 fokos
  • 11 g Eden Premium eritrit
  • Eden Premium kókuszolaj

Elkészítés:

Keverjük össze a hozzávalókat és pihentessük a tésztát 5 percig. Nyújtsuk fél centiméter vastagságúra és vágjunk belőle rombuszokat. A közepüket vágjuk be és az egyik végét hajtsuk át a nyíláson. Bő, forró kókuszolajban süssük ki oldalanként körülbelül 1-1 percig. Papírtörlővel itassuk le róluk a felesleges zsiradékot.

Hozzávalók 16 db túrófánkhoz:

Édes túró:

  • 25 g Eden Premium hántolt köles
  • 25 ml kókusztejszín
  • 20 g Eden Premium eritrit
  • fél kezeletlen citrom héja
  • 1 tasak bourbon vanília aroma (5 g)
  • víz

Fánk:

  • 80 g Bake-Free lángos-fánk lisztkeverék
  • 22 g Eden Premium eritrit
  • 80 g langyos víz

Elkészítés:

Túró:

Alaposan öblítsük át a kölest forró folyóvíz alatt. Öntsük egy tálba a kókusztejszít és tegyünk hozzá annyi vizet, hogy a köles mennyiségének háromszorosa legyen. Önsük a köleshez és keverjük hozzá az eritritet, citromhéjat és az aromát is. Fedő alatt lassú tűzön főzzük készre 15-20 perc alatt. További 10 percre fedjük le teljesen.

Fánk:

Amikor langyosra hűlt állítsuk össze a fánk tésztáját: keverjünk össze az eritritet, a lisztkevréket és a langyos vizet, majd adjuk hozzá a túrót is. Keményebb nokedli állagúnak kell, hogy legyen, ezért, ha nem elég a liszt, vagy a víz, akkor pótolhatjuk. Kanállal szaggassuk forró kókuszolajba és süssük készre. Nekem ebből a mennyiségből 16 db fánk lett.

1 darab csörögefánk átlagos tápértéke:
8,4 g szénhidrát, amelyből poliolok 1,8 g, 1 g rost, 0,8 g fehérje
1 darab csörögefánk átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 6,6 g

1 darab túrófánk átlagos tápértéke:
22 kcal, 6,2 g szénhidrát amelyből poliolok 2,6 g, 0,4 g rost, 0,5 g fehérje
1 darab túrófánk átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 3,6 g

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Jó étvágyat!

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás egy sem, légy te az első!

Új hozzászólás

Termék a kívánságlistádra került
Összehasonlításhoz adva

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.