Avokádópite

Már régóta tarsolyomban volt az avokádópite képe, arra az esetre, amikor művészkedni támad kedvem. Amúgy is egy naturálisabb finomságra vágytam és avokádóból már régóta szerettem volna édességet kreálni mentesen, nem csak úgy gyorsan befalni a reggelimhez. Annyira szeretem ezt a zöld gyönyört, tele van minden földi jóval és, hát az íze, hmmmm szerintem felülmúlhatatlan. Hőkezelni viszont sajnálnám és soha nem is tennék ilyet ezzel a csodával, így hát természetesen nyersen került bele a sütimbe és a tetejére is. A pite tésztáját viszont a linzer lisztkeverékből sütöttem. Pitékhez ezt szeretem a leginkább használni. 

Hozzávalók:

A tésztához:

A krémhez:

  • 200 ml kókuszkrém
  • 600 g víz
  • 120 g Eden Premium eritvia
  • 4 teáskanál vanília aroma
  • 100 g Eden Premium kölesliszt
  • 10 g Eden Premium agar-agar
  • 1 darab avokádó (csak a húsa 100 g)
  • pár csepp citromlé

A díszítéshez:

  • 1 darab avokádó citromlével megkenve
  • pár szem szőlő

Elkészítés:

A tésztához keverjük össze a hozzávalókat és pihentessük 10 percig. Osszuk 1/4 - 3/4 részre. A ¾-ét száraz felületen nyújtsuk (ha nem megy a nyújtás, csak kézzel egyengessük a formába) a piteforma méretéhez (én 28 cm átmérőjűt használtam). A formát kenjük ki vékonyan kókuszolajjal és hintsük meg lisztkeverékkel, majd egyengessük bele a kinyújtott tésztát. Szurkáljuk meg villával és előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel süssük készre 20 perc alatt.  A maradék tésztából szaggassunk a díszítéshez virágokat és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin süssük 180 fokon alsó-felső sütéssel készre 5-6 perc alatt (elég neki ennyi, ha ilyen picike virágokat szaggattok, mint én).

A krémhez az avokádón és a citromleven kívül keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat és öntsük egybe. Folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre (legalább egyet rottyanjon). Várjuk meg amíg hűl egy picit, de közben sűrűn kevergessük. A felét kanalazzuk a kihűlt tésztára és egyengessük el. Tegyük hűtőbe, addig a krém másik felébe keverjük a krémesre turmixolt avokádót és citromlevet. Ha kell, használhatunk botmixert a tökéletesen sima eredményhez. Kenjük rá a világos rétegre és díszítsük fel ízlés szerint. Várjuk meg míg összeáll és vágjuk 12 darab egyforma szeletre.

1 szelet avokádópite átlagos tápértéke díszítés nélkül:
199 kcal, 9,1 g zsír, 40,8 g szénhidrát amelyből poliolok 17 g, 3,8 g rost, 3,7 g fehérje

1 szelet avokádópite átlagos felszívódó szénhidráttartalma díszítés nélkül: 23,8 g

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.

Jó étvágyat kívánok!

Hozzászólások (2)

    • Klaudia
    • 2020-09-12 22:02:35
    Számolom az eritviát, abból 205 grammot ír a recept. Mivel 4-szeres erősségű, ebbe az édességbe 820 grammnyi cukor kell?
    • Orsi
    • 2020-09-14 08:40:53
    Kedves Klaudia! Az eritvia valóban erősebb édes ízzel rendelkezik, azonban ha próbálta már, bizonyára észrevette, hogy teljesen másként édesít mint a hagyományos cukor. Ízlés kérdése, hogy ki mennyit érez elegendőnek egy süteményben. Az eritvia egyik összetevője;az eritrit hő hatására veszíthet édesítő erejéből, ezért javasoltuk a süteményben ezt a mennyiséget. Természetesen, ha hagyományos cukrot használ, más mennyiségű cukrot kell adagolni.

Szólj hozzá!

Termék a kívánságlistádra került
Összehasonlításhoz adva

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.