El kell, meséljem, hogy azt hittem feltaláltam a spanyolviaszt ezzel a sütiformával. Már lelki szemeim előtt láttam, hogy díjat kapok érte, hahaha, na jó, nem, de azért kíváncsi voltam mit szól hozzá a kóstolóközönségem. Nos, ők le voltak döbbenve, amikor meglátták (no meg az ízét is dicsérték ám rendesen), de én is ledöbbentem, amikor megláttam az interneten, hogy nem én készítettem el ezt a finomságot ebben a formában először. Borzasztó tragédia, a mai napig sem tudtam feldolgozni. Nem, baj, azért a karácsonyt nagyon várom már. De a találó elnevezést, azt én okoskodtam ki.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 g Bake Free linzer lisztkeverék
- 55 g négyszeres édesítő
- 20 g kókuszolaj
- 1 evőkanál vanília aroma
- 145 g langyos víz
- 1 kezeletlen cirtom reszelt héja
A töltelékhez:
- 100 g darált dió
- 55 g Eden Premium eritrit
- 30 g víz
- 1 adag baracklekvár (245 g)
A mázhoz:
- 50 g vegán, mindenmentes étcsokoládé
- 10 g kókuszolaj
A tetejére:
- 35 g durvára aprított dió
Elkészítés:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit és pihentessük 10 percig. Száraz felületen nyújtsuk körülbelül 26x32 cm-es téglalappá. Kenjük meg a lekvárral, majd morzsoljuk rá az eritrittel és vízzel összekevert diót. Hajtsuk be két oldalát és tekerjük fel, majd szurkáljuk meg a tetejét villával. Tegyük szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire és előmelegített sütőben 180 fokon alsó-felső sütéssel süssük készre 35 perc alatt. Várjuk meg amíg kihűl. Addig vízgőz felett olvasszuk össze a csokoládét a kókuszolajjal. Csorgassuk a sütire egyenletesen és szórjuk meg darált dióval a tetejét. Vágjuk 15 darab egyforma szeletre.
1 szelet átlagos tápértéke:
154 kcal, 8,5 g zsír, 25,9 g szénhidrát amelyből poliolok 10,9 g, 2,9 g rost, 3,4 g fehérje
1 szelet átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 15 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Jó étvágyat kívánok!