FIGYELEM! Ez egy hozzáadott zsiradék mentes recept, ami kevésbé hasonlít az eredeti linzer ízére. Azért alkottam meg, mert akinek zsírmentes diétát kell követnie, örömmel fogyasztja ezt az egyszerűbb változatot (vagy egyáltalán nem eszik linzert). Én amúgy szeretem ezt a sütit isJ. DE, természetesen el lehet készíteni sokkal gazdagabbra és ízletesebbre is. Tökéletesen működik a húsvéti nyuszis, báránykás (akármilyen) süti a diós linzer receptjével is, melyben a diót egy az egyben kiválthatjátok mandula liszttel, darált mandulával is akár. Valamint ez a recept kiválóan alkalmas háztartási keksz és babapiskóta készítésére is, melyeket felhasználhatunk kókuszgolyóhoz és tiramisuhoz és sok más finomsághoz.
Hozzávalók:
- 125 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- 45 g Eden Premium eritrit
- 90 g víz
- 0,5 teáskanál vanília aroma, vagy őrlemény
- fél citrom reszelt héja
Máz:
- 10 g kókusztejszín
- 5 g négyszeres édesítő
- 15 g Eden Premium tápióka keményítő
- 20 g víz
Elkészítés:
Keverjük össze a linzer hozzávalóit és pihentessük 15 percig. Száraz felületen nyújtsuk ki 0,5 cm vastagra, majd szaggassuk ki az összes tésztát (nekem 15 db figurám lett). Előmelegített 180 fokos sütőben szilikonos sütőpapíros tepsin süssük készre 10 perc alatt alsó-felső sütéssel. A mázhoz keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd öntsük fel a vízzel és alaposan keverjük össze. Alacsony fokozaton folyamatosan kevergetve (kézi habverővel) melegítsük, amíg kellőképpen besűrűsödik. Elég ragacsos állaga lesz, de jól lehet vele dolgozni. Kanalazzuk nejlon tasakba, vágjunk rajta egy pici lyukat és díszítsünk vele kedvünkre. Utólag eszembe jutott, hogy akár kakaót is keverhettem volna a tésztába, úgy még jobban látszódott volna a díszítés. Késő bánat.
Az egész mennyiség átlagos tápértéke a máz nélkül, tehát üresen:
426 kcal, 4,5 g zsír, 121 g szénhidrát amelyből poliolok 44,9 g, 15 g rost, 12,5 g fehérje
Az egész mennyiség átlagos felszívódó szénhidráttartalma máz nélkül, tehát üresen: 76,1 g
Jó étvágyat kívánok!