Kávés fügetorta

Szerintem buli volt a hűtőben. Több, erre utaló bizonyítékot is találtam. A pucér, meztelen tortám (hiába kapott védőfelszerelést) kikezdett a mandula joghurttal. A céda! Felháborító! Ámbár, ha jobban belegondolok, talán nem is tehet róla. A kávé pimaszul fenséges zamatával és fahéj bódítóan csábító illatával körbeölelve (a fügéről már említést sem teszek), nem is csodálkozok, hogy bűnbe esett. Ki ne esett volna? Most Ti lesztek a bírák, hogy ítéletet hozzatok. Bűnös? Ártatlan?

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 250 g Bake-Free piskóta muffin lisztkeverék
  • 125 g Eden Premium eritrit
  • 80 g szobahőmérsékletű kókuszkrém (!ne legyen hideg!)
  • 1 evőkanál rumaroma, pár csepp karamell aroma
  • fahéj ízlés szerint
  • csipetnyi Eden Premium fekete só
  • 250 g víz
  • 10 g instant kávé (lehet koffeinmentes is)
  • 3/4 csomag sütőpor (9 g)

A lekvárhoz:

  • 14 darab füge (620 g)
  • 100 g Eden Premium eritrit
  • fahéj, citromlé ízlés szerint
  • pár csepp karamell aroma (elhagyható, de sokat dob rajta)
  • 2 g Eden Premium konjac liszt

A krémhez:

  • fél adag tortakrém (tehát 100 g kókuszkrém, …)

A díszítéshez:

  • 4-5 darab füge

Elkészítés:

A lekvárhoz keverjük össze a hozzávalókat, rotyogtatva főzzük össze körülbelül 5-10 perc alatt (nem kel hozzá folyadék, a füge elég levet fog ereszteni), majd kihűlten turmixoljuk krémesre a konjac liszttel együtt (nekem körülbelül 600 g és 500 ml lett). Hagyjuk öszeállni. A piskótához oldjuk fel a leírt mennyiségű forró vízben a kávét (ez lesz a piskóta egyik folyékony hozzávalója) és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, öntsük egybe őket és dolgozzuk össze alaposan. Simítsuk szilikonos sütőpapírral bélelt formába (én 28x8,5 cm-eset használtam) és előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre, alsó-feslő sütéssel, 30 perc alatt (sütőfüggő, tűpróba!). Amint kihűlt vágjuk le éles késsel a tetejét és a széleit is vékonyan (én a végeiből 2-2 cm-t vágtam le, hogy ráférjen a tálcámra). Szeljük 3 darab egyforma vastagságú lapra. A nyesedéket aprítóban dolgozzuk morzsásra. Egy picit hagyjunk meg a lekvárból a díszítéshez, a többit keverjük össze a piskótamorzsával. Kenjünk meg minden réteget vele, az oldalaira és a tetejére is jusson. Megmondom őszintén, nekem ezen a ponton közbejött valami, így légmentesen, alufóliába csomagolva végigpihente az éjszakát a hűtőben (ekkor történt az ominózus eset). Készítsük el a fél adag tortakrémet. A recept szerint mélyhűtőben kellene pihennie felhasználás előtt, de ez esetben elmaradhat, hogy könnyen körbe tudjuk vele kenni a tortát.  Én kanállal nyomkodtam a krém felületére szuper kis díszítést. Jót tesz neki egy kis hűtő (én egy órára tettem be). Hígítsuk fel pici vízzel a lekvárt és csorgassuk a tortára (csorogjon le róla, úgy még gusztusosabb). Szeleteljük fel a fügéket és ízlésesen sorakoztassuk a torta tetejére. A friss citromfű is jól áll neki. Vágjuk 12 darab egyforma szeletre.

1 szelet kávés fügetorta átlagos tápértéke:
221 kcal, 11 g zsír, 52,5 g szénhidrát amelyből poliolok 22,9 g, 3,5 g rost, 3,2 g fehérje

1 szelet kávés fügetorta átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 29,6 g

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.

Jó étvágyat kívánok!

Hozzászólások (0)

Jelenleg még nincs hozzászólás, légy te az első!

Szólj hozzá!

Termék a kívánságlistádra került
Összehasonlításhoz adva

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.