Mindig is imádtam a pávákat (lehet, hogy furcsának találjátok, de a hangjukat is), ezért hoztam egy szép idézetet is a mai napra, hátha bearanyozza a napotokat.
 „A hindu mitológiában Tvastri, a mesterségek istene így alkotta meg a nőt: Fogta a levelek könnyűségét és a legyezők kecsességét, a napsugarak vidámságát és a köd könnyeit, a szél állhatatlanságát és a nyúl félénkségét, a páva hiúságát és a fecskék torkának puhaságát. Hozzátette ehhez a gyémánt keménységét, a méz édes ízét, a tigris vérszomját, a tűz melegét és a hó hidegét. Hozzáadta a galamb búgását és a szajkó csattogását. Mindezt összegyúrta, így keletkezett a nő.”

Népköltészetünkben a páva az örök szerelem, szabadság és tisztaság jelképe.

Ma pávaszem desszertet készítettem mindenmentesen. Új pihe-puha piskóta recept is készült hozzá, hátha könnyebben fogjátok tekerni ezzel a változattal. A töltelék a jól bevált tortakrém, már találkozhattatok vele például az Eszterházy tortánál, vagy a Kapucíner tortánál is. Csokoládéval körbe ölelve pedig ez a desszert nagyon ütős lett. Próbáljátok ki Ti is. A banánt cukorbetegéggel és inzulinrezisztenciával élők hagyják ki (tiltólistás!).

Hozzávalók:

A piskótához:

A töltelékhez:

  • 150 g kókuszkrém (Aldis, konzerves Asia)
  • 225 g víz
  • 75 g Eden Premium eritvia
  • 115 g Eden Premium barna rizsliszt
  • 1 teáskaná vanília aroma
  • 185 g növényi margarin (Liga)
  • 8 g Eden Premium bio kakaópor
  • 1 darab banán (tisztítva 130 g)

A mázhoz:

  • 90 g mindenmentes étcsokoládé (Aldi Choceur)
  • 30 g növényi margarin (Liga)

Elkészítés:

A piskótához keverjük össze a hozzávalókat (először nemük szerint) és oszlassuk egyenletesen a szilikonos sütőpapírral bélelt formánkba. Én 30x25 cm-eset használtam. Ennél kisebb ne legyen, mert akkor túl vastag lesz a lap és nem lehet feltekerni, picivel nagyobb viszont lehet. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 15 perc alatt, alsó-felső sütéssel. Nem kell neki több idő, mert így is tökéletesen megsül, és ha tovább sütjük törni fog tekerésnél. Amint elkészült, vegyük ki a formából és a sütőpapír, vagy egy konyharuha segítségével tekerjük fel és hagyjuk kihűlni (nem kell hűtőbe tenni, mert akkor megkeményedik). A krémhez készítsünk egy pudingot úgy, hogy keverjük össze a vizet, a kókuszkrémet, az aromákat az eritviát, barna rizslisztet és folyamatos kevergetés mellett főzzük nagyon sűrűre (legalább egyet-kettőt rottyanjon). Hagyjuk teljesen kihűlni (közben sűrűn kevergessük). Gépi habverővel dolgozzuk el a kockákra vágott, szobahőmérsékletű margarint, majd folyamatosan keverve, adagonként adjuk hozzá a pudingot és továbbra is gépi habverővel keverjük el jól. Osszuk 2 egyforma részre és az egyik feléhez keverjük habverővel a kakaóport. Tekerjük ki óvatosan a piskótát, kenjük meg a fehér krémmel, majd óvatosan oszlassuk el rajta a kakaós krémet. Tegyük az egyik széléhez a banánt és tekerjük fel úgy, hogy a sütőpapírral rögzítjük körbe (légmentesen). Ez egy ügyességet igénylő művelet, de szépen meg leget oldani. Tegyük 1-2 órára hűtőbe. A mázhoz vízgőz felett olvasszuk össze a hozzávalókat és kenjük a sütire. Hagyjuk megdermedni, majd vágjuk 12 darab egyforma szeletre.

1 szelet pávaszem átlagos tápértéke: 272 kcal, 18 g zsír, 36,4 g szénhidrát amelyből poliolok 16 g, 3,8 g rost, 3,6 g fehérje

1 szelet pávaszem átlagos felszívódó szénhidráttartalma: 20,4 g

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.

Jó étvágyat kívánok!

Hozzászólások (0)

Jelenleg még nincs hozzászólás, légy te az első!

Szólj hozzá!

Termék a kívánságlistádra került
Összehasonlításhoz adva

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.