Szállítás 14.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Eden Premium sikerek 3. Csokis narancsos kuglóf

Eden Premium sikerek 3. Csokis narancsos kuglóf

Édesanyám az osztrák-német határon nőtt fel, így családunkban ősi hagyománya van a kevert tésztás kuglófoknak.
Az egyik nagy kedvencem az úgynevezett Ottilien-sütemény volt. Ez egy csokis-mandulás csoda, a családi receptúránkban pedig szerepelt nem kevés kakaópor, mogyoró és kandírozott narancs is.
Már egy ideje törtem rajta a fejemet, hogyan lehetne gyerekkorom kedvenc süteményeit “mentesíteni”. Szerencsére rábukkantam az Éden Prémium YouTube-csatornáján Orsi és Kristóf mogyorós-pisztáciás kuglófjára, ami mondanom sem kell, annyira jól nézett ki, hogy azonnal nekiálltam.

Illatos narancsok, csokoládé és más csodák...

Legszívesebben egy az egyben elkészítettem volna azt a mogyorókrémes gyönyörűséget, amit Orsiék kreáltak a videóban, de sajnos nem volt itthon pisztáciám, a mogyoróra pedig allergiás vagyok. Mandulám viszont volt, és miközben utána kutattam a spájzban, a gyümölcsös kosárban figyelő friss narancsok is megihlettek. :) Valahol tehát félúton a konyha és a kamra között, egészen tudat alatt fogant meg a híres Ottilien-kuglóf allergén- és zsírmentes verziója.

Eden Premium sikerek 3. Csokis narancsos kuglóf

Beszélnünk kell a piskóta-muffin lisztkeverékröl

Talán ő az egyik legsokoldalúbb tagja a Bake-Free lisztkeverékeknek, és persze az én egyik személyes kedvencem, lévén, hogy sok egyéb mellett nagy rajongója vagyok a muffin-félék népes családjának is. :)
 Az pedig, hogy ebből még gyerekkorom sztárjait, a kuglófokat is gyerekjáték megvalósítani, újabb óriási piros pont a piskóta-muffin lisztkeveréknek.
 Ahogyan azt Orsi is sokszor elmondja, persze nagyon fontos ügyelni a pontosan kimért vízmennyiségre és figyelembe venni az alkalmazott édesítőfajta nedvességre gyakorolt hatását, ugyanis mindezek a jelentéktelennek tűnő részletek nagyban befolyásolják a tészta állagát. Ám ha az ember egy kicsit odafigyel, mindenkit biztosítok róla, hogy pofonegyszerű lesz dolgozni vele, és csodálatos végeredményre számíthatunk.
 Glutén- és tojásmentes volta miatt a hagyományosnál egy jóval masszívabb, kevésbé könnyed, mégis omlós tészta süthető belőle. Ahogy pedig azt valamennyi Bake-Free lisztkeveréktől megszokhattuk, alapvetően ehhez sem kell plusz zsiradékot, tejpótlót, tojáspótlót vagy sütőport adnunk, mert önmagában is kiválóan végzi a dolgát, és nagyon finom. :)
 Mivel ez egy zsírmentes verzió, a legjobb frissen fogyasztani, bár az ízét tekintve lehet, hogy ez egy felesleges tanács volt, mert amúgy sem érné meg a másnapot. :) Igazi ünnepi, vendégvárós sütemény készíthető belőle, az ízkombinációk és egyéb hozzáadott alapanyagok variációja pedig szinte végtelen. 
 Ez a lisztkeverék egy kicsit olyan, mint egy kifestő háziasszonyoknak. Kreatív lehet az ember anélkül, hogy aggódnia kellene a végeredmény miatt, és így nemcsak az evés, hanem maga az alkotás is öröm. Valahogy így válik a sütés maga is művészetté. Ezért is olyan felemelő élmény Bake-Free lisztekkel dolgozni. 
 Öröm volt nézni azt is, hogy milyen szépen megemelkedett a kis kuglófom. Még másnap is nagyon finom volt, bár az én ízlésemnek már egy kissé száraz. Ezért a jövőben mindenképpen kísérletezni szeretnék azzal, hogyan érhetném el, hogy egy kicsit tovább maradjon friss anélkül, hogy plusz zsiradékot kelljen hozzátenni. 
 Végül de nem utolsó sorban amiatt sem kellett izgulnom, hogy kivételkor netán beletörik a formába, mert nagyon szépen kijött egy darabban, még csak nem is morzsolódott. És ahogy így elnéztem a tányéron a csupasz sütit, még a maga egyszerű, letisztult formájában is látványos és ínycsiklandozó volt.

Eden Premium sikerek 3. Csokis narancsos kuglóf

Jöjjön a recept

A tésztához:

A díszítéshez:

  • 70 g cukormentes magas kakaótartalmú csokoládé
  • 5 g Eden Premium blansírozott mandula (apróra vágva)
Sütés: 

30-35 perc 180 fokon

Elkészítés:

A hozzávalókat a videóban látottakhoz hasonlóan a nemük szerint összekevertem, majd egy kevés kókuszolajjal kikent formába kanalaztam. 
 Fontos, hogy mivel a tészta inkább masszaszerű lesz, semmint folyós, jól egyengessük el a formában, és a tetejét is simítsuk el, amennyire csak lehet. Én egy kisebb formát használtam (kb. 15 cm-es átmérőjű), ezért csak fél adagot készítettem. A hagyományos “nagy” formába való adag tehát a fenti mennyiségek duplája.
 Sütés után megvártam, míg langyosra hűl, és csak akkor borítottam ki a formából. Ezután felolvasztottam a csokoládét, egy konyhai ecsettel egyenletesen eloszlattam rajta. Végül pedig megszórtam a maradék apróra vágott mandulával. 

 

 A barázdák mentén 15 szeletre vágtam.
 Egy szelet hozzávetőlegesen ~96 kcal

Jenny Taylor

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk