Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

A nagy élesztő kérdés: Vegán-e az élesztő?

A nagy élesztő kérdés: Vegán-e az élesztő?

Sokakban felmerülhetett már, hogy akik növényi alapú étrendet folytatnak azok vajon fogyaszthatják-e az élesztőt, például a különböző péksüteményekben, kenyerekben. Ahogy a címből is már kiderülhetett, ebben a cikkben annak próbáltunk utána járni, hogy az élesztő mennyire Vegán?

Azt már talán nem kell hosszan magyarázni, hogy azok, akik Vegán életmódot folytatnak, semmilyen állati eredetűt nem fogyasztanak. Nagyon sok terméket könnyedén be tudunk kategorizálni aszerint, hogy beilleszthető-e a Vegán életmódba vagy sem. Azonban akadnak, olyanok – mint például az élesztő – amikről nem egyszerű eldönteni hová is sorolható valójában.

Mi is az élesztő?

Az élesztő, vagy teljes nevén élesztő gomba, a gombák családjába tartozik. Ez azt jelenti, hogy élő organizmusnak számít, azonban idegrendszerrel nem rendelkezik, így tehát nincsen fájdalomérzete. Több fajtája létezik, itthon a két legismertebb típusa a friss- és a szárított vagy más néven porélesztő.

Az élesztő számos, olyan szükséges anyagot tartalmaz, ami a szervezetre jó hatással lehet. Tartalmaz fehérjéket, cukrokat, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat is.

  • Ásványi anyagok 7%
  • Fehérje 49 %
  • Szénhidrát 40%
  • Zsírok 4%

Az élesztőt a mikroorganizmusok közé sorolják, alakja nagyon hasonlít a tojásra, de ezt szabad szemmel nem láthatjuk, csakis mikroszkóp segítségével.

Vegán-e az élesztő

Hogyan is készül az élesztő?

A friss élesztőt a cukorgyártás melléktermékeként keletkezett melasz segítségével állítják elő. Az elkészítés során ezt az anyagot felhígítják és különböző szükséges tápsókat adnak hozzá a folyamat alatt. A pasztőrözés után beoltják a gombával, majd megkezdik az élesztőgombák szaporítását.

A szárított élesztőnél a készítési folyamat kiegészül néhány extra lépéssel. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a friss élesztőnél használt eljárás után a kész élesztőt meleg levegő segítségével szárítják, majd ezt légmentesen elcsomagolják. A légmentes csomagolás azért fontos tényező, mert az oxigén negatívan befolyásolja a kelesztő hatását. Azaz a szárított élesztővel készült ételek például általában nem nőnek meg akkorára, mint a kívánt eredmény.

Ezért is fontos, hogy amennyiben a porélesztőt részesítjük előnyben, mindig légmentesen zárjuk le, ha nem használjuk el a teljes zacskót.

Egy csomag élesztőnek (ami 50g-os kiszerelésben kapható) vajon mennyi porélesztő felel meg?

Ezekből a porélesztőkből jóval kevesebb mennyiség is elegendő, így jogos a felvetés, hogy milyen mennyiségekkel dolgozhatunk, ha mondjuk, ki akarjuk váltani a friss élesztőt például a süteményekben. Egy csomag élesztőnek nagyjából 14 g szárított felel meg.

Vegán- e akkor az élesztő?

Mivel már azt letisztáztuk, hogy az élesztő a gombák családjába tartozik és hogy annak ellenére, hogy élő organizmusnak minősül, nem rendelkezik idegrendszerrel. Így a kérdésre nekünk az a válaszunk, hogy igen; Vegánnak tartjuk az élesztőt.

Most pedig azokhoz szólunk, akik valamilyen oknál fogva nem fogyaszthatnak élesztőt, hiszen nekik sem kell csüggedniük, ha valami finomat szeretnének enni.

aszaltparadicsomos kenyér

Alkosd újra, otthon

A sütés-főzés jó móka, hát még ha pofon egyszerű is. A Bake-Free lisztkeverékeinket úgy alkottuk meg, hogy azok élesztő nélkül is működjenek és így a legtöbb diétába könnyedén beilleszthetőek legyenek. Nézz szét Bake-Free kínálatunk között: Irány a webáruház!

Ha az elhatározás már megszületett benned, hogy fakanalat ragadva meghódítod a konyhát, akkor már csak a finomabbnál-finomabb receptek hiányoznak. Blogunkon megannyi jól bevált recept közül tudsz válogatni.

Így a végére, hogy jobban megismerhettük az élesztőket, egészen biztos, hogy bátrabban nyúlunk majd hozzájuk, ha tehetjük. Természetesen mindenkinek önálló döntése, hogy fogyaszt-e élesztőt, mi a cégnél friss élesztőt nem használunk a Bake-Free lisztkeverékekből készült receptekben. Abban is biztosak lehetünk, hogy Vegánként is fogyaszthatunk, minden olyant, amiben van élesztő is.

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk