Bevallom, nem tartozik a kedvenceim közé a cékla, de a céklafasírtért viszont oda, meg vissza vagyok (ne kérdezzétek...). Van egy titkom, amit most megosztok veletek: római kömény és a szezámmag. Ezért egyértelmű volt, hogy az 1001 Falafel köleses fasírtalapot hívom segítségül, mert abban már alapból van római kömény. Nyilván én (jócskán) felturbóztam még vele, mert a zöldségek miatt hígul az íze. A fasírporok megjelenése előtt össze-vissza kavargattam mindenféle lisztekkel, hogy ne essen szét, de most már nem kell. Egyszerűen csak összekeverem és már kész is az alap, mehet a sütőbe.
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 1 kisebb fej cékla (tisztítva 146 g)
- 1 kisebb fej lilahagyma (tisztítva 111 g)
- 2 gerezd fokhagyma (tisztítva 12 g)
- 45 g szezámmag
- 2 evőkanál római kömény (ennyitől nagyon intenzív
- lesz az íze, ízlés szerint csökkenthető a mennyisége)
- 10 g Himalája só
- 97 g Bake-Free 1001 Falafel fasírt alap köleses
- 30 g víz
- a kenéshez 8 g kókuszolaj
Köret:
- 150 g zöldborsó
- 1 gerezd fokhagyma (tisztítva 8,2 g)
- 10 g Eden Premium gluténmentes sörélesztő pehely
- Himalája só ízlés szerint
- őrölt feketebors ízlés szerint
- 20 g szezámmag
- fél csokor petrezselyem
- 100 g kukorica
Elkészítés:
Nagylyukú reszelőn reszeljük le a céklát és keverjük össze az apróra vágott lilahagymával és a préselt fokhagymával. Adjuk hozzá a fűszereket és a szezámmagot is, majd hagyjuk, hogy levet eresszen. Ki ne öntsük! Keverjünk hozzá annyi fasírt alapot, hogy formázható masszát kapjunk. Ha szükséges hígítsuk még vízzel. Nedves kézzel formázzunk belőle korongokat (nekem 8 egyforma darab lett). Egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral és olajozzuk meg vékonyan. Tegyük rá a fasírtokat, spricceljük meg a tetejüket is pici olajjal és előmelegített sütőben süssük készre 200 fokon alsó felső sütéssel 30 perc alatt. Félidőben fordítsuk meg őket.