Megmondom őszintén nem vagyok egy hatalmas cékla fun, de ez itt és most szavamra, nagyon jó lett. Persze felturbóztam egy kis ezzel, egy kis azzal és már maga a látvány is szemet gyönyörködtető, így nem igazán esett nehezemre eltüntetni az adagomat villámgyorsasággal. Az már csak a hab a tortán, hogy a feketeborsos tészta remekül kiemelte ezeket a csodás ízeket. Érdemes belekalkulálnotok, hogy ez egy elég testes krém, rendesen lakat, ráadásul a tésztához viszonyítva nagyobb mennyiség (csak mert én így szeretem a legeslegjobban), de persze variálható ízlés szerint a mennyiség.
HOZZÁVALÓK 4 ADAGHOZ:
- 1 csomag Eden Premium kölestészta orsó feketebors (200 g)
- 9 gerezd fokhagyma (tisztítva 40 g)
- 50 g blansírozott mandula
- 3 darab cékla (tisztítva 475 g)
- 3 darab kápia paprika (mag nélkül 255 g)
- 30 g olíva olaj
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 20 g cukormentes kókuszjoghurt + 20 g a díszítéshez (Natur Aktiv)
- Himalája só, feketebors ízlés szerint
- oregáno, petrezselyem
- a díszítéshez friss zöldfűszerek
ELKÉSZÍTÉS:
A mandulát áztassuk be forró vízbe legalább fél órára. A céklákat tisztítsuk meg a héjukról, kockázzuk fel és tegyük 6 gerezd fokhagymával sütőpapírral bélelt tepsire. Fűszerezzük ízlés szerint. Előmelegített 220 fokos sütőben 40 perc alatt süssük készre. Egy másik sütőpapírral bélelt tepsin tegyük be a cékla fölé a magjuktól megfosztott kápiákat is (előtte dobjunk mindegyikbe 1-1 gerezd fokhagymát) és süssük fekete foltosra. A paprikákat még forrón tegyük dunsztba körülbelül 10 percre (fedett edény), majd szabadítsuk meg a héjától. A mandulát öblítsük át tiszta folyóvíz alatt és csepegtessük le. Amint hűltek a céklák késes aprítóval dolgozzuk krémesre a mandulával, a paprikával, az olíva olajjal, fűszerekkel, citromlével, kókuszjoghurttal (ezzel a joghurttal nem lesz kókusz íze), de pár kocka céklát tegyünk félre a díszítéshez. Elég sűrű lesz, ízlés szerint hígíthatjuk tovább vízzel vagy növényi itallal, vagy még több kókuszjoghurttal. A tésztát főzzük meg, majd hideg folyóvíz alatt öblítsük át. Keverjük össze a céklakrémmel, díszítsük friss zöldfűszerekkel és kókuszjoghurttal.
1 adag céklás paprikakrémes tészta átlagos tápértéke:
402 kcal, 16,2 g zsír, 49,8 g szénhidrát, 10,8 g rost, 13,8 g fehérje
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.
Jó étvágyat kívánok!