Hatalmas baklövést követtem el, hogy eddig ezt a kenyeret nem sütöttem meg. Szavamra, ez álmaim kenyere. Ennél tökéletesebb nem létezik, nincs a világon számomra. Kezdem azzal, hogy imádom az édeskés beütésű pékárut, ami egyébként sós, mint a kalács és a kelt tészták. Most ezt az érzést a céklalé természetes cukortartalma biztosítja, no és a színe, hát az valami fantasztikus, különleges. De a legeslegjobb az egészben az isteni diókéreg, hát komolyan mondom, nem térek magamhoz.
Hozzávalók:
- 250 g Bake-Free szénhidrátcsökkentett kenyér lisztkeverék
- 200 g cukormentes céklalé
- 190 g víz
- 6 g Himalája só
- 50 g darált dió
- 3 g kókuszolaj a kenéshez (elhagyható, csak ahhoz kell, hogy a dió rátapadjon a kenyérre)
Elkészítés:
A céklalevet langyosítsuk össze a vízzel (nem kell felforralni, csak a liszthez kell, hogy meleg legyen). A dióból mérjünk ki 30 grammot és keverjük a liszthez, majd adjuk hozzá a sót és a langyos céklás vizet. Gyúrjunk belőle hosszúkás veknit és pihentessük 15 percig. Tegyük szilikonos sütőpapírra, kenjük meg olajjal és szórjuk rá a maradék diót. Jól nyomkodjuk rá. Előmelegített 190 fokos sütőben süssük készre 70 perc alatt alsó-felső sütéssel. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük kedvünkre.