Tudjátok a nagy filmeknek mindig csak első része a legjobb, a következők sosem tudják überelni az előzőt. Legalább is szerintem. Persze kivételek mindig akadnak, de csak nagyon elvétve. A sütikkel viszont más a helyzet, mert idővel mindig egyre jobbak és jobbak is lehetnek. Szóval csak piszkálta a fantáziámat a kakaóscsiga továbbfejlesztése, valami kis lightosabb verziója. Szerettem volna kihagyni teljesen a kókuszolajat, így csökkentve a kalória tartalmát. A pici zsiradékot, ami belekerült csak a kókuszkrém természetes zsírtartalma adja, és nagyon finom, puha lesz tőle. Persze egy kis csavart is belevittem, csak hogy ne legyen túl egyforma. Szerintem ez a kakaós csavart jobb lett, mint az első verzió. Ez nem egy túl édes recept, ha szeretnéd, nyugodtan tehetsz több édesítőt a töltelékbe, csak figyelj rá, hogy kenhető maradjon, így ha szükséges, keverj hozzá még folyadékot is. Próbáljátok ki mindkettőt és szavazzatok, melyik ízlik jobban.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
- 7 g porélesztő
- 2,5 g kókuszvirág cukor
- 2,5 g Eden Premium fekete só
- 35 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
- 190 g langyos víz
- 20 g kókuszkrém
- 1 teáskanál vanília aroma (3 g)
A töltelékhez:
- 30 g kakaópor
- 55 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
- 50 g kókuszkrém
- 30 g víz (helyettesíthető növényi itallal)
- 1 teáskanál rumaroma (3 g)
Elkészítés:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit és lefedve, meleg helyen kelesszük meg 45 perc alatt. Száraz felületen nyújtsuk 2 darab téglalapra (nekem 28x21 cm-esek lettek). A töltelékhez keverjük össze a hozzávalókat. Kenjük meg vele az egyik lapot, a másikat borítsuk rá és szeleteljük fel csíkokra, mint a grissinit (nekem 8 darab lett). Mindkét végeiknél megfogva tekerjük meg mindegyiket, hogy spirál alakúak legyenek. Sorakoztassuk őket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire csigavonalban elhelyezve. Előmelegített 210 fokos sütőben süssük 10 percig alsó-felső sütéssel, majd további 10 percig 180 fokon szintén alsó-felső sütéssel.
A kisült kakaós csavartka fagyasztható, de kiengedés után picit szárazabb, mint frissen és melegen, így fogyasztás előtt melegítés javasolt.
123 kcal, 3,2 g zsír, 29,6 g szénhidrát amelyből poliolok 11,2 g, 3,6 g rost, 3,4 g fehérje