Régi álom volt egy szuper kis diós tekercset készíteni. Úgy alakult, hogy kimaradt elég sok mascarponém amit fel kellett használnom és rájöttem, hogy akkor most elérkezett az alkalom erre a finomságra is. A tésztát vékonyra álmodtam meg és pont olyan lett, mint ahogyan elképzeltem, de ne számítsatok a tojásos piskóta könnyed légiességére, viszont egy izgalmas diós mézeskalácsos ízvilágot fogtok kapni cserébe és ez az egész kollaboráció, főleg a jelentős mennyiségű diótartalom miatt is valami elképesztő. Tudjátok, olyan kis boldogság esszenciájú.
Infó: nagyon fontos a sütőforma mérete és hogy 15 percnél tényleg ne legyen tovább sütve, mert különben nagyon bebőrösödik és nehezebb lesz tekerni. Tényleg elég neki ennyi idő, hisz látjátok, tökéletesen átsült.
HOZZÁVALÓK 15 SZELETHEZ:
- 120 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 50 g finomra darált dió
- 30 g durvára darált dió
- 8 g Eden Premium eritvia MAX
- fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
- csipet Eden Premium feketesó
- fél csomag sütőpor
- 50 g nagyon sűrű kókuszkrém (Aldi Asia)
- 10 g kókuszolaj olvasztott állapotban
- pár csepp karamell aroma
- pár csepp friss citromlé
- 110 g szobahőmérsékletű cukormentes mandula ital (Joya)
A krémhez:
- 350 g mascarpone (VegArt)
- 14 g Eden Premium eritvia MAX
- pár csepp friss citromlé
- 1 evőkanál vanília aroma
A szóráshoz:
- 20 g darált dió
A díszítéshez:
- 10 g durvára vágott dió
ELKÉSZÍTÉS:
A piskótához száraz serpenyőben pirítsuk meg a diót, majd daráljuk finomra az 50 grammos mennyiséget, durvábbra a 30 grammos mennyiséget, majd keverjük össze a hozzávalókkal (először nemük szerint) és egyengessük el a tésztát szilikonos sütőpapírral bélelt, tepsibe (nem lesz egyszerű és gyors feladat, de nem kell vért izzadni vele és a végeredmény is kárpótolja a fáradozást). Én 34 x 25 cm-es tepsit használtam, ennél ne legyen sokkal kisebb, mert nem fog jól tekeredni a tészta. Nagyon vékony nyersen, de pont jó lesz, mire megsül. Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük 15 percig alsó-felső sütéssel (ne tovább!). Amint kivettük válasszuk le róla a sütőpapírt, majd egy új papírral tekerjük fel még melegen a rövidebbik oldala felől és hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez robotgéppel habosítsuk ki a mascarponét és dolgozzuk hozzá az eritvia MAX-ot, az aromát és a citromlevet is. Amint kihűlt a piskóta tekerjük ki óvatosan és terítsük szét rajta egyenletesen a krém háromnegyedét, szórjuk meg a darált dióval, majd tekerjük vissza szorosan és rögzítsük folpackkal. Tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára, majd kenjük körbe a maradék krémmel és szórjuk meg aprított dióval. Vágjuk 15 darab egyforma szeletre.
@edenpremium_hu Vegán mascarponés diós rolád 🤩 mennyei nyári🌞 süti mentes változatban #edenpremium #glutenfree #dairyfree #sugarfree #veganfood #vegancooking ♬ BORN FOR THIS - Foxxi