A rakott ételek mindig is nagy-, inkább főszerepet játszottak a konyhámban és a borsófehérjék megjelenése óta mindenféle rakottast el szeretnék készíteni. Elsőként a rakott karfiolt tettem próbára. Minden várakozásomat felülmúlta, abszolút hozza a textúrát. Nem tudom elmondani mennyire boldog és elégedett vagyok. Egyre kevesebb akadály merül fel főzés terén ezekkel a termékekkel. Ehhez az ételhez egy igazán izgalmas mártást találtam ki, amit a tetejére csorgattam. Isteni lett és nagyon passzol hozzá. Szívmelengető volt látni, hogy a vártnál hamarabb elfogyott eme remek eledel.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 100 g Eden Premium barnarizs
- 650 g karfiol
- 50 g blansírozott mandula
- 50 g Eden Premium borsófehérje granulátum
- 150 g meleg víz
- 1 teáskanál Eden Premium sómentes ételízesítő (2 g)
- 1 evőkanál kókuszolaj (8 g)
- fél fej vöröshagyma (tisztítva 75 g)
- 4 gerezd fokhagyma (tisztítva 13 g)
- 170 g cukormentes kókuszjoghurt (Aldi)
- Himalája só, fekete bors, bükkfán füstölt paprika, szerecsendió ízlés szerint
- pár csepp citromlé
Elkészítés:
A blansírozott mandulát áztassuk be éjszakára. Öblítsük át alaposan a barnarizst folyó víz alatt, majd kétszeres mennyiségű sós vízzel, résnyire nyitott fedő alatt lassú fokozaton főzzük készre 30-45 perc alatt, majd fedjük le teljesen további 10 percig. A karfiolt is főzzük meg sós, borsos, szerecsendiós vízben. Öblítsük át a beáztatott mandulát friss vízzel és turmixoljuk krémesre 100 g kifőtt karfiollal, a kókuszjoghurttal, pár csepp friss citromlével, 1 gerezd fokhagymával és ízlés szerinti fűszerekkel, sóval, borssal. A granulátumot öntsük fel meleg vízzel és keverjük el sóval és a sómentes ételízesítővel. Fedjük le 5 percre. Az apróra vágott hagymát pirítsuk meg kókuszolajon, majd réseljük hozzá a fokhagymákat is és pirítsuk tovább, közben fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, fürtölt paprikával. Amikor elkészült keverjük hozzá a granulátumot és a főtt barnarizst. Rézegezzük egy tálba őket, alulra a főtt karfiol fele, erre jön a granulátumos rizs, erre a karfiol másik fele. Kenjük le a mandulás krémet és előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel süssük készre 30-40 perc alatt.
338 kcal, 14 g zsír, 33,8 g szénhidrát, 8,4 g rost, 16,8 g fehérje