Annyira szép zellerek kacsintgattak rám a boltban, hogy kénytelen voltam nagy duzzogva kitalálni valami frappáns elkészítési módot hozzájuk, merthogy fogták magukat és önkényesen a kosaramba ugrottak. Micsoda arcátlanság…. Viszont abszolút megbocsájtottam az összes ellenem elkövetett bűnüket, mert oly csodás kis ebédet rittyentettem belőlük, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána. Jó, persze, a lilahagyma és az alma is hozzájárult a tökéletes végkimenetelhez és nem utolsó sorban a fantasztikus borsófehérje granulátum is. Egy szó, mint száz, lássuk a zellerek zellerének egyik legjobb receptjét!
U.i.: Valami finom levest is egyetek hozzá egy kis tésztával, csak, hogy meg legyen a kellő szénhidrátmennyiség is.
HOZZÁVALÓK 2 ADAGHOZ:
A töltött zellerhez:
- 2 kisebb zeller (hámozva 692 g)
- fél fej lilahagyma (hámozva 54 g)
- 1 gerezd fokhagyma (hámozva 6 g)
- 1 evőkanál olívaolaj (8 g)
- 20 g Eden Premium borsófehérje granulátum
- 60 g forró víz
- Himalája só, őrölt tarkabors, bükkfán füstölt fűszerpaprika, őrölt szerecsendió
- frissen facsart citromlé
A salátához:
- a zellerek közepe
- 1 kisebb alma (hámozva magtalanítva 162 g)
- fél fej lilahagyma (hámozva 52 g)
- frissen facsart citromlé
- Himalája só, őrölt tarkabors
- 1 evőkanál olívaolaj (8 g)
- 100 g cukormentes kókuszjoghurt
- friss petrezselyem levél
- a tálaláshoz friss vegyes zöldsaláta
ELKÉSZÍTÉS:
A salátához hámozzuk meg a zellereket, vágjuk őket ketté, majd kanalazzuk ki a közepüket (ha van a háznál férfi segítség, akkor vegyük igénybe). Késes aprítóval dolgozzuk durvára. Szeljük fel a lilahagymát vékonykarikákra, az almát pedig apró kockákra. Keverjük össze az összes hozzávalót és tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
A zellereket főzzük félpuhára forró, citromleves, sós, szerecsendiós, borsos vízben. A granulátumot öntsük fel sós, forró vízzel és hagyjuk állni. A lilahagymát vágjuk csíkokra majd pirítsuk meg olívaolajon, később adjuk hozzá a préselt fokhagymát is. Adjunk hozzá pici vizet is. Fűszerezzük (ne sajnáljuk a füstölt paprikát) és adjuk hozzá a granulátumot (eddigre felszívta a vizet), melegítsük össze. Töltsük a zellerekbe, majd vékony olajozott tepsiben előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 40 perc alatt alsó-felső sütéssel. Szórjuk meg friss petrezselyem levéllel és tálaljuk vegyes salátaágyon a hűtőből kivett almás, hagymás zellersalátával.
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.