Szállítás 17.000 Ft felett ingyenes!

Láttad már legújabb termékeinket? Kattints ide.

Töltött káposzta

Töltött káposzta

Ugye, hogy nem maradhat karácsony töltött káposzta nélkül?! A növényi étrendben nagyon sokféleképpen elkészíthető. Van, aki gombával, van, aki hüvelyessel, van, aki tofuval helyettesíti a darált húst. Én is számtalan variációt késztettem már, de ez most döbbenetesen jó főpróba lett. Az eddigiek legjobbja és biztosan fogok még próbálkozni más variációkkal is, de KARÁCSONYKOR EZ MARAD, annyi biztos. Most már az idén is teljesen készen állok az „All I Want for Christmas Is You”-ra, a „Last Christmas”-re és természetesen Kevin-re is.
Boldog karácsonyt kívánok Nektek kedves mentesező és/vagy növényevő társaim!

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 kg apró savanyú káposzta
  • 5 darab savanyú káposztalevél (torzsái nélkül 330 g)
  • 6 gerezd fokhagyma (tisztítva 23,8 g)
  • 80 g Eden Premium barnarizs
  • 2 evőkanál Eden Premium arany lenmagliszt (16 g) tojás helyett
  • 100 g Eden Premium borsófehérje granulátum
  • 300 g meleg/forró víz
  • 3 evőkanál Eden Premium sómentes ételízesítő (13,5 g)
  • 35 g Bake-Free zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál Eden Premium barna rizsliszt (25 g)
  • Himalája só, babérlevél, egész tarkabors, őrölt feketebors, fokhagyma granulátum,  bükkfán füstölt fűszerpaprika, kömény ízlés szerint

 

Elkészítés:

Áztassuk be a cserépedényt tiszta vízbe legalább 2 óra hosszára. A barnarizst öblítsük át folyóvíz alatt, majd dupla mennyiségű vízben (tegyünk bele egy pici sót és 1 evőkanál sómentes ételízesítőt), lassú tűzön, résnyire nyitott fedő alatt főzzük meg körülbelül 30 perc alatt roppanósra (tehát nem kell teljesen készre főzni, mert sok időt fog még a sütőben tölteni) és csepegtessük le róla a levet egy edénybe (szükségünk lesz még rá). A káposztákat öblítsük át alaposan folyóvíz alatt, majd csepegtessük le. A granulátumot öntsük fel a meleg vízzel, keverjünk bele sót és 2 evőkanál sómentes ételízesítőt, majd fedjük le 5 percre. Keverjük össze a rizzsel, arany lenmagliszttel, fűszerezzük ízlés szerint, lehet kóstolgatni is (füstölt paprika, só, bors, kömény, fokhagyma granulátum) és szórjunk hozzá zsemlemorzsát. Gyúrjuk át alaposan. Masszív állaga lesz, kiválóan formázható (picit sűrűbb, mint, ha darált húsos lenne). Töltsük meg a leveleket vele (nekem 6 darab lett, mert az egyik levél hatalmas volt, elfeleztem). A maradékból formázzunk golyókat (nekem 4 darab lett). Terítsük el a káposzta felét az edény alján, szórjuk meg egész színes borssal, barna rizsliszttel, füstölt paprikával, egész fokhagyma gerezdekkel, babérlevéllel, erre jönnek a töltött káposzták és a golyók szépen elrendezve, majd újra liszt, füstölt paprika és a maradék apró káposzta. Erre még szórjuk egy kis paprikát és borsot.  Öntsük fel 3/4-ig a rizs főzőlevével (ha nem elég pótoljuk vízzel). Tegyük be a hideg sütőbe és csak ezután kapcsoljuk be 180 fokos alsó-felső sütésre (ha meleg sütőbe tesszük, megrepedhet a tál, ezért fontos, hogy TÉNYLEG HIDEG LEGYEN A SÜTŐ és a tállal együtt melegedjen fel). Én 2 óráig sütöttem. Tálaljuk kókusztejföllel és Bake-Free házikenyérrel.

 

Töltött káposzta

Töltött káposzta táblázat

 

1 adag töltött káposzta átlagos tápértéke:
312 kcal, 3,2 g zsír, 44,8 g szénhidrát, 16,4 g rost, 22,5 g fehérje

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.

Jó étvágyat kívánok!

Megjegyzés írása

Kérjük vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket megjelenés előtt jóvá kell hagyjuk