Hosszú bejegyzés, de olvasd végig kérlek, mert segíteni szeretnék vele. Ahhoz, hogy tökéletesre sikerüljön a piskótád/muffinod, ezekkel mindenképpen érdemes tisztában lenned.
Tudom, hogy tapasztalt vagy a konyhában és már sok sütit sütöttél és mindegyik sikerült, ezt abszolút nem vonom kétségbe. Tudom, hogy nagyon jó a sütőd is, ezt sem vonom kétségbe. De, ha Bake-Free piskótát még nem sütöttél, akkor újdonság lehet számodra és ha esetleg akadozva indulnának az első próbálkozások, a leírtak a segítségedre lehetnek.
Ha pedig kezdő vagy a mentes konyhában, akkor is mindenképpen olvasd végig.
Az első és a legfontosabb pont, hogy ez egy MENTES (glutén, tejfehérje, tejtermék, laktóz, tojás, cukor, szója, zsiradék) lisztkeverék, melynek a felhasználásához sem szükségesek allergén élelmiszerek, mint például tojás, tej. Zsiradékot sem kell hozzáadni, mint a hagyományos muffinokhoz, kevert süteményekhez.
- Lassú felszívódású szénhidrát. A receptek eitrittel és eritviával is tökéletesen működnek, tehát lassú felszívódású, cukormentes süteményekhez alkalmas. Amellett, hogy mentes lisztkeverékről beszélünk, nem tartalmaz kukoricalisztet, kukoricakeményítőt, burgonyakeményítőt és rizslisztet sem. Emellett élelmi rostban és fehérjében gazdag.
- Nem tartalmaz állagjavítót, guargumit, xantángumit, tartósítószert, adalékanyagot, lisztkezelő szereket, ízfokozót, aromákat
1. Grammok
Azért kell kimérni grammra pontosan a hozzávalókat egy erre alkalmas grammos mérleggel, mert, ha csak egy picivel több, vagy kevesebb kerül bele bármelyik hozzávalóból, nem lesz tökéletes a süti. A mérlegben érdemes ellenőrizni az elemet használat előtt, mert gyakran mér valótlant, vagy mérés közben beadja a derekát és utána már lehetetlen pont annyit mérni, amennyi szükséges.
2. Hőmérséklet
A receptben leírt víz szobahőmérsékletű legyen. Ha más folyadékot használunk hozzá (tej, növényi tej, tejszín, növényi krémek) azok is legyenek szobahőmérsékletűek, ugyanis, ha túl hideg, akkor nem fogja a tészta kellőképpen magába szívni a nedvességet, ha túl meleg akkor túlságosan is magába szívja és túl sűrű lesz a nyers tészta állaga.
3. Forma
A sütőforma méretét minden receptben feltüntetem (a csomagoláson található alapreceptben is szerepel). Ha nagyobb formában készíted, akkor ne lepődj meg, hogy vékonyabb lesz a süti, ha kisebben, akkor vastagabb és valószínűleg nem fog átsülni rendesen. Ebben az esetben vagy használj kisebb formát, vagy növeld a sütési időt pár perccel, vagy kiszámolhatod, hogy a formádhoz mennyi hozzávaló szükséges. Én mindig vékony falú formában készítem, érdemes Neked is ezt tenned. Vastag falú formában valószínűnek tartom, hogy nem sül át teljesen, ilyenkor érdemes vagy a hőfokot megemelni, vagy a sütési időt. Én mindig szilikonos sütőpapírt használok, mivel nem tartalmaz a recept zsiradékot, így a normál sütőpapírba beleragad a tészta.
4. Állag
Maga a nyers tészta sűrű, masszív állagú lesz (körülbelül, mint a hagyományos muffin tészta), ez így a normális, ilyennek kell lennie. Érdemes alaposan elegyengetni a formában.
5. Pihentetés
A nyers tésztát nem kell és nem is ajánlott pihentetni. Azonnal kerüljön be a megfelelően előmelegített sütőbe.
6. Sütő
A sütő legyen megfelelően előmelegítve 180 fokra alsó-felső sütéssel. Érdemes jóval a tészta összekeverése előtt bekapcsolni, mert a keverés 2 percnél többet nem vesz igénybe és ennyi idő alatt a legmodernebb sütők sem melegednek fel eléggé. Ahány sütő, annyi féleképpen süt. A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon eltérőek lehetnek és ezeknél a speciális, mentes tésztáknál 5 fok is nagyon sokat számít, de van olyan sütő, ami 15-20 fokot is „csal”. Ha nem lett tökéletes a piskóta, segíthet egy hőfokmérő, vagy fokozatosan, apránként (5 fokonként) érdemes megemelni a hőfokot (az időt első körben nem!), figyelve az eredményt. Ha alsó-felső sütéssel írom a receptben a sütést, akkor kérlek ne süsd légkeveréssel, mert nem lesz jó az eredmény. Akkor sem ha már tapasztalt vagy a légkeveréssel kapcsolatban.
7. Nedvesség
Amint kisült, emeljük ki a formából, szedjük le róla a sütőpapírt és hagyjuk rácson teljesen kihűlni. Ha ezt nem teszed meg, be fog izzadni. Melegen, langyosan felvágva nem fogsz megfelelő állagot kapni. A kisüt tészta tömörebb, masszívabb állagú, mint a hagyományos búzalisztes. Ez így a normális, ilyennek kell lennie, pontosan ilyen egy mentes piskóta. Nem érdemes hasonlítani sem a hagyományos búzaliszteshez, sem más gluténmentes piskótához, hiszen teljesen más alapanyagokból áll és nem használtunk hozzá tojást, cukrot és zsiradékot sem. Ha nedves maradt, akkor kérlek olvasd végig a pontokat akár többször is és nézd meg a lenti videót, hogy rájöjj, hol lehet a bibi.
8. Édesítés:
Az alaprecept eritrittel készült, de lehet cukorral is édesíteni. Érdemes tudnotok, hogy amíg cukor sűríti a tésztát, az eritrit hígítja, vizesíti. Ennél fogva érdemes figyelni a nyers tészta állagát, mert lehet, hogy több folyadékot fog igényelni. Én Eden Premium kókuszvirág cukrot, Eden Premium eritritet és Eden Premium eritviát használok a receptekhez, ezekkel tökéletesen működnek, ezekkel vannak kiajánlva. Más gyártók édesítőszereivel nem tudom hogyan működnek, ezt Nektek kell kitapasztalni és ha nem sikerül jól a piskóta, érdemes ezt is figyelembe venni.
9. Siker:
Ha nem lett 100 %-os a piskótád, kérlek gondold át még egyszer, hogy tényleg mindent a leírás szerint csináltál-e. MINDEN APRÓ RÉSZLET SZÁMÍT és számodra jelentéktelennek tűnő dolgokon elcsúszhat a siker. Fogyasztóink 99 %-a sikeresen süt piskótát a Bake-Free lisztkeverékekből és örömmel, jóízűen, elégedetten fogyasztják. A mi érdekünk is, hogy Neked is fantasztikusak legyenek a Bake-Free sütijeid.
10. Újítás
A csomagoláson lévő alaprecept egy „MEZTELEN”, NATÚR, BÁZIS változat. Ez az, ami MINDENTŐL mentes, ez az a mi A LEGTÖBB FÉLE DIÉTÁBA BEILLESZTHETŐ, még olyanokba is, amikről lehet, hogy még nem is hallottál. Ha „csak” egy, vagy kétféle mentességgel élsz, akkor lehet, hogy számodra furcsa lesz az íze és az állaga, mivel nem tartalmaz olyan összetevőket, amikhez hozzászoktál mind ízben, mind állagban. Ez a recept egy olyan embernek viszont, aki ennyi mindent nem fogyaszthat, kincset ér és jóízűen eszik, mert örülnek, hogy egyáltalán tudnak édességet enni. Nekem is nagyon ízlik és még sok más embernek is. Lehet, hogy Neked nem fog, mert nem találta el az ízlésedet. Próbálkozhatsz a felturbózott változatokkal, sok receptet készítettem, tudsz válogatni kedvedre. Lehet kísérletezni, új recepteket alkotni vele, keverhetsz hozzá tojást, tejet, növényi italt, zsiradékot, vajat, margarint, kókuszkrémet, kókusztejszínt, főzőkrémeket, cukrot, gyümölcsöket, befőtteket, lekvárokat, olajos magvakat, aromákat, krémeket, fűszereket is ízlés szerint. Például a sütőpor kifejezetten jól áll neki. Nem fogsz tudni ellenállni az Eszterházy tortának, a sakkszeletnek, a szilvás-mandulás tortának, a barackos-kókuszos gőzsütinek és még tudnám folytatni a végtelenségig. De ehhez szükséges az alaprecepttel való összeszokás és az általa megszerzett tapasztalat.
11. Videó
A piskóta elkészítési módját videón is meg tudod nézni itt (katt a linkre).
Egyben érdemes feliratkozni YouTube csatornánkra, számtalan videóreceptünk közt böngészhetsz kedvedre az alaprecepteken kívül is.
11. Elérhetőségek
Ha segítségre van szükséged, vagy további kérdésed lenne, fordulj kérlek bizalommal hozzánk itt, vagy a lisztkeverékek csomagolásán feltüntetett címen is fel tudod venni velünk a kapcsolatot.
A Bake-Free és Eden Premium receptek Orsival gluténmentesen nevű facebook csoportban kérhetsz segítséget, kaphatsz tippeket, recepteket, megoszthatod a tapasztalataidat, olvashatod másokét és értesülhetsz első kézből újdonságainkról.
12. Lisztkeverékek
A szóban forgó Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverékről itt találsz bővebb információt:
https://edenpremium.hu/termek/bake-free-piskota-muffin-lisztkeverek-1000g/
1 megjegyzés
Üdvözlöm,
Szeretnék egy meggyes piskótát, de hiába készítettem el úgy a piskótát ahogy a linken làtható… Nem sikerült … Nekem meg mindenmentesen kell étkeznem az endometriózis, adenomiózis miatt…