Persze, hogy nekem is ki kellett próbálnom a japán konyha egyik ikonikus desszertjét a -magyarul- szivacssüteményt. Ennek a piskótának az a lényege, hogy olyan, mint a memóriamatrac, vagy szivacs, ugyanis ahogy nyomkodod, utána egyből visszaveszi az eredeti formáját, annyira rugalmas. És most jön a szokásos szövegem, mindenmentesen -főleg tojás nélkül- soha nem lesz olyan, mint az eredeti, szóval ne várjatok most sem csodát, viszont ez brutál jól sikerült. Az eddigi legpuhább Bake-Free piskóta receptjét olvassátok most, amit egy kis gőzpárával értem el. Érdemes használni ezt a módszert, döbbenetes eredményt tud produkálni, majd meglátjátok. Én odáig meg vissza vagyok érte, magas is levegős is puha is, omlós is.
HOZZÁVALÓK 16 KOCKÁHOZ:
A piskótához:
- 250 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 125 g Eden Premium eritrit
- csipet Eden Premium fekete só
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 80 g szobahőmérsékletű kókuszkrém (Aldi Asia)
- 1 evőkanál vanília aroma
- 250 g szobahőmérsékletű víz (ne legyen hideg, de langyos se!)
A töltelékhez:
- 1 adag gyors baracklekvár
- 200 g kókuszkrém (Aldi Asia)
- 3 g Eden Premium eritvia MAX
- 3 g Eden Premium konjac liszt
A díszítéshez:
- 5 g kókuszreszelék
ELKÉSZÍTÉS:
A piskótához keverjük össze a hozzávalókat (először nemük szerint), majd öntsük szilikonos sütőpapírral bélelt formába (én 24x24 cm-eset használtam). Érdemes előtte a kókuszkrémet alaposan elkeverni a vízzel és ha hideg, akkor felmelegíteni szobahőmérsékletűre (de nem langyosra!). Máskülönben nem fog működni a recept! Egy nagyobb tepsibe öntsünk forrásban lévő vizet (körülbelül félmagasságig) és ebbe tegyük a tésztával teli formát, majd előmelegített 180 fokos sütőben süssük 40 percig, alsó-felső sütéssel.
A töltelékhez készítsük el a baracklekvárt a leírtak alapján (én az eritvia MAX-os változatot csináltam meg). A krémhez keverjük össze az eritvia MAX-ot a konjac liszttel és alaposan dolgozzuk össze a kókuszkrémmel. Hagyjuk hűtőben állni legalább egy órát, de néha kukkantsunk rá és kevergessük meg, mert csomósodhat.
Amint kihűlt a piskóta szeljük 3 lappá (óvatosan, mert nagyon törékeny, omlós!) és kenjük meg az első réteget a kókuszkrém felével, majd a lekvár 1/3-adával. Borítsuk be a középső lappal, kenjük meg a kókuszkrém másik felével, ezt pedig a lekvár másik 1/3-ával. Tegyük rá a piskóta tetejét, kenjük meg a maradék lekvárral és szórjuk meg kókuszreszelékkel. Hagyjuk egy kicsit összeérni (persze nekem nem volt türelmem) és vágjuk fel 16 darab egyforma szeletre.
@edenpremium_hu Barackos kókuszos szivacssüti 🍑🥥 #edenpremium #glutenfree #sugarfree #dairyfree #peachcookie ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz