Szerettem volna egy nem hétköznapi pogácsát összehozni, olyat, aminek már a neve is jól cseng és beindulnak rá az ízlelőbimbók. Abból kellett dolgoznom, ami van és amikor megláttam a diót, akkor tudatosult bennem, hogy diós pogácsáról még az életben nem hallottam, tehát ez lesz a megoldás. Jelentem tényleg fenomenális lett ez a fogás, már csak azt nem értem, hogy korábban miért nem jutott eszembe.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g Eden Premium Basic kenyér lisztkeverék + a formázáshoz
- 40 g dió
- fél csomag porélesztő (3,5 g)
- 15 g Himalája só
- őrölt színes bors ízlés szerint
- 8 g cukor
- 200 g langyos víz
- 10 g kókuszolaj
- a kenéshez ketchup
Elkészítés:
A diót vágjuk késsel apróra és a háromnegyedét keverjük össze a száraz hozzávalókkal, majd adjuk hozzá a nedveseket is és robotgéppel dolgozzuk össze alaposan 5 perc alatt közepes fokozaton. Enyhén lisztezett tálban pici liszttel megszórva lefedve kelesszük 30 percig. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk fél cm vastagságúra, irdaljuk be és szaggassuk ki (én 5 cm átmérőjű formát használtam). Sodorgassuk meg a tenyereink éleivel mindegyiket, majd tegyük őket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük le vékonyan ketchuppal, szórjuk meg a maradék dióval és előmelegített 200 fokos sütőben süssük készre 20 perc alatt.
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.
Jó étvágyat kívánok!