Nagyon sokan kértetek tőlem bejgli receptet, én pedig mindig szívesen teljesítem a kéréseteket. Képzeljétek el, a legelső próbálkozás alkalmával sikerült is megalkotnom, pedig "előző életemben" soha nem készítettem hagyományos bejglit. Csak mentesen próbálkoztam vele otthon, ám nem túl sok sikerrel. Mindig éreztem rajtuk azt a bizonyos "mentes ízt". Viszont ez a változat....nagyon jó lett szerintem.
Nos, erre a finomságra nem is lehetett volna jobb időzítés a karácsonynál. Bízom benne, hogy Nektek is ízleni fog. Hogy meddig tartható el, azt nem tudom megmondani, mert nem sikerült megmenteni egy darabkát sem másnapra (a mindenevők elől), de mivel puhább, mint a hagyományos társa minden bizonnyal nejlon tasakban tárolva több napig is friss marad.
Hozzávalók 2 db kb. 20x6 cm-es bejglihez
Tészta:
- 300 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
- 4 g Eden Premium fekete só
- 4 g kókuszvirág cukor
- 70 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
- 1 csomag porélesztő (7g)
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 300 g langyos víz
Diós töltelék:
- 70 g darált dió
- 40 g Eden Premium eritrit
- 20 g víz
- 1 teáskanál vanília aroma
- fél kezeletlen citrom héja
Mákos töltelék:
- 70 g darált mák
- 40 g Eden Premium eritrit
- 30 g víz
- 20 g mazsola
- 0,5 teáskanál vanília aroma
- 0,5 teáskanál rum aroma
A kenéshez:
- 4 g cukormentes baracklekvár
Elkészítés
Keverjük össze a tészta hozzávalóit és meleg helyen kelesszük egy óráig. Osszuk 2 egyforma részre és nyújtsuk ki 26x28 cm-es téglalapokra. A töltelékek hozzávalóit csak egyszerűen keverjük össze, kenjük rá a tésztára, tekerjük fel és nyomogassuk össze a végeiket és szurkáljuk meg villával. Kenjük le baracklekvárral (vagy ízlés szerint a fent említettekkel), majd szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin előmelegített 210 fokos sütőben alsó-felső sütéssel süssük 10 percig, majd további 30 percig 180 fokon szintén alsó-felső sütéssel. Várjuk meg míg kihűl és szeleteljük kedvünkre. Nekem 14 szelet lett egy darab bejgliből.
Jó étvágyat!
70 kcal, 3,1 g zsír, 15,9 g szénhidrát amelyből poliolok 7,9 g, 1,4 g rost, 2 g fehérje
41 kcal, 0,2 g zsír, 16,3 g szénhidrát amelyből poliolok 7,9 g, 0,8 g rost, 1 g fehérje
6 megjegyzések
Kedves Ágnes,
Nagyon örülünk, hogy érdeklődik receptünk iránt!
Ez a bejgli recept nem igazán működik sütőporral, helyette ajánljuk figyelmébe az alábbi receptet:
https://www.edenpremium.hu/blogs/receptek-cikkek/aszalt-szilvas-makos-es-aszaltfuges-dios-bejglik
Kedves Kinga,
A diós töltelék összetevőinél valóban nem szerepel a mazsola, azonban opcionálisan ebbe is lehet tenni.
Ebben az esetben a recept alapján elkészített 1 szelet diós bejgli átlagos felszívódó szénhidrát tartalma 8 g helyett 8,4 g lesz.
A recept végén található tápértékeknél volt egy elírás (az utolsó sorban mákos helyett diós szerepelt), amelyet javítottunk is!
Sok sikert kívánunk a második bejglihez is! :)
Ha inkább sütőport használnék élesztő helyett akkor abból mennyi kell bele?
Sziasztok!
Fentebb olvasható hogy “A recept alapján elkészített 1 szelet diós bejgli (mazsolával) átlagos felszívódó szénhidrát tartalma”.
De még feljebb olvasva a recept én a mákos töltelékhez írtátok a mazsolát.
Akkor most melyikbe tegyem recept alapján?
(Köszönöm a választ, ez lenne életem 2. bejglije és nem térnék el a recepttől)
Kedves Kitti,
nagyon örülünk, hogy tetszik a recept. A Bake-Free lisztkeverékek kifejezetten élesztőhöz, vagy sütőporhoz lettek kifejlesztve, ezért nincs tapasztalatunk más alapanyaggal történő felhasználásával. Azt javasolnánk, hogy válaszd a többi Bake-Free lisztkeveréket, melyek önkelesztőek, szódabikarbónát és citromsavat tartalmaznak. Bízunk benne, hogy megtalálod a diétádba illeszthető receptet.
Sziasztok!
A tésztához 1 csomag(7gr) porélesztő szükséges.
Sajnos élesztőt, sütőport nem lehet fogyasztanom.
Szódabikarbónával tudom helyettesíteni, ha igen milyen arányban?
Köszönöm! :)
Kitti