Annyian, de annyian kértétek már a bögrés receptet, hogy nekiveselkedtem és hála Nektek egy remek finomság kerekedett belőle. Sokféleképpen variálható, ízletes, pihe-puha. Nagyon fontosnak tartom leírni, hogy ezt a receptet bögrével csak akkor érdemes használni, ha éppen nincs mérleg, vagy kifogyott az elem, mert páran már tapasztalhattátok, hogy mennyire érzékeny a piskóta a grammokra. Mindent meg fogok adni grammra, ml-re és bögrére is pontosan is. Azt, hogy a bögre 2,5 dl-es, azt nem úgy értem, hogy színültig van tele, hanem pontosan 2,5 dl-ig és úgy, hogy nem púpos. Mielőtt hozzáfognánk érdemes vízzel feltölteni a bögrét és megjelölni az egységeket. Utána ne felejtsük el szárazra törölni, mert beleragadhat a liszt. Cseresznye helyett mehet más gyümölcs is, a lényeg, hogy meg legyen forgatva lisztben. Őrölt dió helyett mehet mandulaliszt, darált mandula, kesudió, mogyoró.
Hozzávalók: 1 bögre 2,5 dl
A tésztához:
- 1 és ¼-ed bögre Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék 210 g, 312 ml
- 0,5 bögre Eden Premium eritrit 110 g, 125 ml
- 0,5 bögre őrölt dió 70 g, 125 ml
- fél csomag sütőpor (6 g)
- csipet Eden Premium fekete só (csak a tojásos íz kedvéért, kihagyható)
- 1 bögre szobahőmérsékletű, cukormentes mandula ital (Joya) 250 g, 250 ml
- 1 teáskanál vanília aroma
A töltelékhez:
- 1,5 bögre magozott, friss cseresznye 250 g, 375 ml
- Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék (nekem 10 g)
- fahéj
A tetejére:
- 120 g friss, magozott cseresznye
- 20 g Eden Premium eritrit
- 2 g Eden Premium konjac liszt
Elkészítés:
A pisótához keverjük össze a hozzávalókat (először külön nemük szerint), majd oszlassuk el egyenletesen a szilikonos sütőpapírral bélelt formánkban (én 24x24 cm-eset használtam). A cseresznyét forgassuk meg fahéjas lisztben, szórjuk a tésztára, majd előmelegített,180 fokos sütőben süssük készre alsó-felső sütéssel 30 perc alatt. A tetejére kerülő réteghez keverjük össze az eritritet a konjac liszttel, majd késes aprítóval dolgozzuk krémesre a cseresznyével. Kenjük a kihűlt piskótára. Kedvünk szerint szórhatunk rá egy kis őrölt diót. Vágjuk 16 darab egyforma szeletre.