Nagyon szeretem a csicseriborsót és a belőle készült finomságokat is. Az egyszerű ételeket is szeretem, főleg, hogy majd’ minden nap a konyhában töltöm az időm nagy részét. Most egy alap csicseriborsó krémlevest készítettem, de lehet tovább gazdagítani különböző zöldségekkel, ki, hogy szereti, viszont meglepődnétek, hogy így magában, natúran is mennyire finom, főleg, hogy a curry kifejezetten gondoskodik a megnyerő ízvilágról.
Mindezek mellett ma van a nagy nap, amikor lerántom a leplet a csicseriborsó megfelelő főzési technikájáról annak érdekében, hogy a legkevésbé fejtse ki puffasztó hatását.
Hozzávalók 6 adaghoz:
A leveshez:
- 400 g Eden Premium csicseriborsó (szárazon mérve)
-
3 teáskanál Himalája só (ízlés szerint)
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt feketebors
- 4 teáskanál curry
- 1 szál friss rozmaring
- 2 darab babérlevél
- 2 gerezd préselt fokhagyma (tisztítva 5,4 g)
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva (tisztítva 123 g)
- 1 evőkanál olívaolaj (8 g)
- 1 csipet szódabikarbóna
A díszítéshez:
-
60 cukormentes kókuszjoghurt (Aldi Natur Aktiv)
- friss rozmaring, őrölt tarkabors
- 1 evőkanál olívaolaj (8 g)
- a főtt csicseriborsó egy része
Elkészítés:
Előző éjszakára áztassuk be a csicseriborsót tiszta vízbe (nyáron ne felejtsük hűtőbe tenni!). Főzés előtt öntsük le róla a vizet és mossuk át. Forraljuk fel tiszta vízben fedő nélkül, majd ismét szűrjük és mossuk át tiszta folyóvízzel. Főzzük meg sós, szódabikarbónás, babérleveles vízben félig, fedő nélkül, majd szűrjük le és a főzővizet tartsuk meg. Pirítsuk meg az apróra vágott hagymát olívaolajon, majd tegyük hozzá a csicseriborsót, fűszereket, rozmaringot, az aprított fokhagymát, pirítsuk át alaposan és öntsük fel annyi főzővízzel, hogy 2-3 centivel ellepje. Főzzük puhára még mindig fedő nélkül, majd (egy kevés csicseriborsót tegyünk félre a tálaláshoz) botmixerrel pépesítsük. Ha esetleg túl sűrű, hígítsuk fel vízzel. Vegyük elő a félretett főtt csicseriborsót és keverjük össze némi olívaolajjal, curryvel, sóval, borssal. Sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített 190 okos sütőben süssük ropogósra 10-15 perc alatt. Tálaláskor szórjuk rá a levesre a sült csicseriborsót, kanalazzunk rá kókuszjoghurtot, csorgassuk meg olívaolajjal, szórjuk meg tarkaborssal és díszítsük friss rozmaringgal.
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Jó étvágyat kívánok!