Hogyan és miből készít a vegán, növényi étrendes, tejfehérje allergiás ember kamutúrót? Ez a leggyakrabb kérdés, amikor szóba kerül a diéta és most megmutatom Nektek azt a receptet, ami nekem a legjobban bevált. Magát a túrót sok mindennel lehet egyébként helyettesíteni, sőt, már készen is kapható növényi alternatíva, de nekem mégis ez a kedvencem, amit kölesből készítek édesen, vagy sósan akár egy kis kaporral feldobva, vagy hagymával pirospaprikával kőrözöttnek is be lehet keverni, nagyon jól variálható, alap élelmiszer a konyhámban. Tudjátok olyan, amiből mindig van a hűtőben. Ráadásul gyors és egyszerű, nem kell vele sokat bajlódni, szóval szerintem szenzációs. A titok nyitja különben a citromlé mennyisége, de ezt csakis kóstolással tudjátok belőni és ha eltaláljátok, akkor soha nem is fogjátok máshogyan elkészíteni, le fog venni a lábatokról.
Eritrites változat:
HOZZÁVALÓK:
- 50 g hántolt köles
- 50 g kókuszkrém (Aldi Asia)
- 100 g cukormentes mandula ital (Joya)
- 40 g Eden Premium eritrit
- vanília aroma ízlés szerint
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- frissen facsart citromlé ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
Mossuk át alaposan forró víz alatt a kölest. Keverjük össze az összes hozzávalót és résnyire nyitott fedő alatt, lassú tűzön főzzük puhára körülbelül 15-20 perc alatt. Ha hígabb „túrót” szeretnénk, vegyük le a fedőt, ha sűrűbbet, akkor fedő alatt hagyjuk állni további 10 percig. Készíthetjük édesebbre is ízlés szerint.
Eritvia MAX-os változat:
HOZZÁVALÓK:
- 50 g hántolt köles
- 50 g kókuszkrém (Aldi Asia)
- 100 g cukormentes mandula ital (Joya)
- 4 g Eden Premium eritvia MAX
- vanília aroma ízlés szerint
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- frissen facsart citromlé ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
Mossuk át alaposan forró víz alatt a kölest. Keverjük össze az összes hozzávalót és résnyire nyitott fedő alatt, lassú tűzön főzzük puhára körülbelül 15-20 perc alatt. Ha hígabb „túrót” szeretnénk, vegyük le a fedőt, ha sűrűbbet, akkor fedő alatt hagyjuk állni további 10 percig. Készíthetjük édesebbre is ízlés szerint.