Fekete erdő torta. Számomra ez az elnevezés a legrejtélyesebb, legtitokzatosabb és egyben a legmesebelibb, ahol a fantázia világa szárnyra kaphat akár egy Grimm mesében, vagy a kerekerdőben, hol óriások, manók, törpék, nyuszik, rókák, tündérek, varázslók, farkasok, őzikék tanyáznak, ahol a legmagasabb fenyőfák árnyékában csodás mesék íródnak. Ennek a hangulatnak a hatása alatt készítettem el ezt a menteskét és bízom benne, hogy át tudom nektek adni a fantasztikus ízvilágon keresztül a mesék iránti rajongásomat is.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 250 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 100 g négyszeres édesítő
- 2 csipet Eden Premium fekete só
- 20 g kakaópor
- 80 g szobahőmérsékletű, cukormentes kókuszjoghurt
- 1-1 evőkanál csokoládé-, és rumaroma
- 230 g szobahőmérsékletű víz
- 20 g friss citromlé
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 1 g kókuszolaj a forma kikenéséhez
A krémhez:
- 200 g kókuszkrém
- 300 g víz
- 100 g négyszeres édesítő
- 150 g Eden Premium barna rizsliszt
- 1-1 teáskanál rum-, és vanília aroma
- 250 g növényi margarin
A zseléhez:
Egyéb hozzávalók:
- 100 g mirelit, magozott meggy
- 100 g mirelit erdei vegyes gyümölcs
- 35 g mindenmentes csokoládé
- citromfű
- fahéj
Elkészítés:
Díszítés:
Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét, töltsük nejlon tasakba, vágjunk le egy nagyon-nagyon picit a sarkából és szilikonos sütőpapírra rajzoljunk vele fenyőfákat. Hagyjuk megszilárdulni.
Zselé:
Turmixoljuk krémesre a kiolvasztott meggyet és keverjük össze a hozzávalókkal. Folyamatosan kevergetve rottyantsunk rajta egyet. Várjuk meg amíg picit hűl (közben néha keverjük meg) és öntsük sütőpapírral bélelt formába (én 20 cm átmérőjűt használtam). Tegyük hűtőbe amíg elkészítjük a krém alapját.
Krém:
Keverjük össze a vizet, a kókuszkrémet, az aromákat az eritviát, barna rizslisztet és folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre (legalább egyet-kettőt rottyanjon), ez lesz a puding. Hagyjuk teljesen kihűlni (közben sűrűn kevergessük). Gépi habverővel dolgozzuk el a kockákra vágott, szobahőmérsékletű margarint, majd folyamatosan keverve adagonként adjuk hozzá a pudingot és keverjük el jól (továbbra is gépi habverővel). Érdemes fagyasztóba tenni egy órára.
Piskóta:
Mostanra a meggyzselé megszilárdult. Vegyük ki sütőpapírral együtt a formából és tegyük vissza a hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső sütéssel. Keverjük össze külön a nedves és a száraz hozzávalókat, öntsük egybe és keverjük el jól. Simítsuk egy vékonyan olajozott formába (én 20 cm átmérőjűt használtam) és süssük készre 35 perc alatt (sütőfüggő, tűpróba) alsó-felső sütéssel. Amint kihűlt szeljük 2 lapra.
Összeállítás:
Kenjük meg az alsó réteg piskótát egy pici krémmel és óvatosan tegyük rá a zselét (vigyázzunk, mert törik). Erre jön egy jó adag krém, a többit tegyük félre a bevonáshoz. Nyomkodjuk bele a meggyeket és egyengessük el a krémet, majd tegyük rá a piskóta tetejét. Vonjuk körbe a maradék krémmel és a megadott hozzávalókkal díszítsük ízlés szerint. Vágjuk 12 darab egyforma szeletre. Éles kés kell hozzá és óvatosan vágjuk, hogy a krém ne nyomódjon ki.
306 kcal, 19,3 g zsír, 48,2 g szénhidrát amelyből poliolok 21,9 g, 4,4 g rost, 4,5 g fehérje
26,3 g