A második leggyakoribb kérdés növényevő pályafutásom alatt, az, hogy - akkor én csak zöldségeket eszem-e?- utána pedig, hogy oké, de akkor mit rakok a szendvicsre? Bevallom őszintén nekem is nagy fejtörést okozott a diétám elején, de gyorsan belelendültem, mert rájöttem, hogy rengeteg lehetőségem van növényevőként, sok-sok új alapanyaggal ismerkedtem meg és hát tényleg kifogyhatatlan lehetőségeket rejt magában. Szóval, arra gondoltam, hogy megmutatok párat a szendvicseimből Nektek, hátha ti is ötletet tudtok belőle meríteni. Én gyakran fogyasztok ilyen finomságokat ebédre is, főleg, amikor rohanós napjaimat élem, majd a vacsoránál kompenzálásra kerül a főtt étel. Ami a legjobb ezekben a szendvicsekben az az, hogy többféle lisztkeverékkel is elkészíthetem kedvem szerint. Például házi kenyérrel, szénhidrátcsökkentett zsemlével, vagy kelt kenyérrel.
Sajtkrémes szendvics
Hozzávalók:
- 50 g Eden Premium hántolt köles
- 150 g víz
- 4 g Eden Premium gluténmentes sörélesztő pehely
- Himalája só, fehérbors, fokhagyma granulátum ízlés szerint
- 10 g nagyon sűrű kókusztej (konzerves Aldis)
- 1 mokkáskanál (2,5 g) cukormentes dijoni mustár (Aldis, üveges)
Elkészítés:
A kölest öblítsük át alaposan forró folyóvíz alatt. Tegyük fel főni a sörélesztő pehely kivételével az összes hozzávalóval. Résnyire nyitott fedő alatt alacsony fokozaton főzzük körülbelül 5-10 percig, majd keverjük hozzá a sörélesztő pelyhet és fedjük le teljesen, amíg kihűl. Turmixoljuk krémesre, tegyük habkinyomóba és díszítsük vele a kenyeret, vagy zsemlét, vagy kiflit.
Grillszendvics
Hozzávalók:
- 20 g paradicsom
- 30 g jégsaláta
- 15 g olívabogyó
- 4 g kókuszolaj
- 10 g Eden Premium borsófehérje granulátum
- 30 g meleg víz
- 10 g cukormentes mandulajoghurt (Aldi Natur Aktív)
- 25 g növényi sajt
- Himalája só, feketebors, zöldfűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
A granulátumot keverjük össze a sóval, feketeborssal és a fűszerekkel, majd öntsük fel a meleg vízzel és lefedve hagyjuk állni 10 percig, ezután keverjük össze a joghurttal. A grillsütőt olajozzuk be, majd süssünk meg benne két szelet kenyeret. Sorakoztassuk az egyikre a zöldségeket, kanalazzuk rá a joghurtos granulátumot, szórjuk meg a sajttal és tegyük rá a másik kenyeret is.
„Nemcsirkesalátás” szendvics
Hozzávalók:
- 20 g Eden Premium borsófehérje kocka
- 60 g forró víz
- 2 g Eden Premium sómentes ételízesítő
- 30 g lilahagyma (tisztítva mérve)
- 50 g jégsaláta
- 80 g cukormentes mandulajoghurt (Aldi Natur Aktiv)
- Himalája só, tört színes bors ízlés szerint
Elkészítés:
Keverjük össze a borsófehérjét a sóval, a sómentes ételízesítővel és a forró vízzel. Fedjük le 10 percre, majd keverjük össze a szeletelt lilahagymával, az apró kockákra vágott jégsalátával és a többi hozzávalóval. Tálaljuk kenyérszeleteken.
Articsókás humuszos szendvics
Hozzávalók:
- 50 g Eden Premium csicseriborsó nyersen mérve
- 60 g olajban eltett articsóka (Aldi)
- 8 g az articsóka olajából (1 evőkanál)
- Himalája só, fokhagyma granulátum, római kömény ízlés szerint
- 30 g cukormentes mandulaital (Joya)
- pár csepp citromlé
- kaliforniai paprika
- szezámmag
Elkészítés:
Főzzük meg a csicseriborsót, majd turmixoljuk krémesre a hozzávalókkal. Tálaljuk kenyérszeleteken kaliforniai paprikával, szezámmaggal.
Görögös tzatzikis szendvics
Hozzávalók:
- 120 g uborka
- 80 g cukormentes mandulajoghurt
- Himalája só, feketebors, fokhagyma granulátum ízlés szerint
- pár csepp citromlé
Elkészítés:
Reszeljük le az uborkát és keverjük össze a többi hozzávalóval. Kenjük kenyérre és díszítsük uborkával.
Kakukkfüves gombás szendvics
Hozzávalók:
- 158 g csiperkegomba (10 kisebb darab)
- 1 evőkanál kókuszolaj (8 g)
- 10 g cukormentes mandulajoghurt (Aldi Natur Aktiv)
- Himalája só, feketebors, fokhagyma granulátum, kakukkfű
- kelkáposzta
Elkészítés:
Pirítsuk meg enyhén olajozott forró serpenyőben az apróra szeletelt gombát. Amikor elkészült fűszerezzük ízlés szerint. A kenyérszeletekre csorgassunk mandulajoghurtot, díszítsük kelkáposzta levelekkel és sorakoztassuk rá a sült gombákat.