Régóta foglalkoztatott már a karamella receptjének gondolata. Egy cukrászdiszkontban kaptam hozzá aromát is. Tudnotok kell, hogy teljesen cukormentesen szinte lehetetlen ugyan azt az állagot, szín-, és ízvilágot elérni, ezért a növényi étrendből vettem az ötletet, miszerint krémesre dolgozott datolyával/ból készül a hamis karamella. De mivel az eredeti is némi zsiradékkal készül (főleg a vajas változat) én margarin helyett egy egészségesebb alternatívát választottam hozzá, a natúr mogyorókrémet. Vigyázzatok vele, mert veszélyesen finom! Ami a legjobb benne, hogy ha teljesen hozzáadott zsiradékmentesre szeretnétek készíteni, akkor is pofonegyszerű dolgotok lesz, hiszen csak meleg vízzel kell összedolgozni a datolyát és már kész is az édes nedű, ráadásul így is piszkosul eteti ám magát.
Ez nem egy diétás recept! Rendesen van szénhidrát-, és természetes cukortartalma, ellenben több rost és fehérje található benne, mint a hagyományosban, ráadásul a datolya természetes vitamin és ásványi anyag tartalma is jelentős. Ez azt jelenti, hogy picit lassabb lesz a felszívódása, de IR-eseknek és cukorbetegeknek szigorúan tilos! Nemhogy a karamell recept, maga a datolya is!
Viszont gyerekeknek ezt a hozzáadott zsiradékmentes változatot ajánlom tiszta szívből édesítésre aroma nélkül (mert alkoholos és nem hőkezelünk, hogy elpárologjon). És persze, csak alkalomszerűen, mértékkel. A vizet lehet akár helyettesíteni növényi itallal is. Klasszisokkal egészségesebb alternatíva bármilyen feldolgozott és feldolgozatlan cukornál, szirupnál, bármilyen édesítőszernél, még akkor is, ha az természetes alapú. Csak a színével érdemes összebarátkozni, de az anyai kreativitás előtt ez nem lehet akadály.
MOGYORÓKRÉMES VÁLTOZAT:
HOZZÁVALÓK:
- 100 g aszalt magozott, vagy friss datolya mag nélkül mérve
- 100 g natúr mogyorókrém (édesítés és kakaó nélkül, tehát krémesre darált mogyoró)
- 100 g meleg víz
- opcionálisan pár csepp karamell aroma
HOZZÁADOTT ZSIRADÉKMENTES VÁLTOZAT:
HOZZÁVALÓK:
- 100 g aszalt magozott, vagy friss datolya mag nélkül mérve
- annyi meleg víz, hogy krémes állaga legyen (minimum 100 g, de datolyától is függ)
- opcionálisan pár csepp karamell aroma
ELKÉSZÍTÉS:
Ha aszalt datolyát használunk, akkor áztassuk be meleg vízbe pár órára. Ha frisset, akkor magozzuk ki. Késes aprítóval, vagy botmixerrel dolgozzuk krémesre a hozzávalókat.
Mogyorókrémes karamell:
Zsiradékmentes karamell:
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.
@edenpremium_hu Hagyományos cukortól mentes karamella 3 hozzávalóval pár perc alatt! 🤩 #edenpremium #vegan #veganrecipes #datefruit #nosugar ♬ love nwantinti (ah ah ah) - CKay