Kerezsiné Kovács Erika Rozália egy szuper receptet készített kenyérsütő gépekhez, a házi kenyér lisztkeverék segítségével.
Szeretném Veletek megosztani a kenyérsütő gépben készült házikenyér receptemet, hátha más is nagy hasznát veszi.
A zacskón lévő receptet annyiban módosítottam, hogy tettem bele élesztőt is és annak megfelelően cukrot (IR-esek is fogyaszthatják, a cukrot az élesztő "eszi meg", a kész kenyérben ez már nem lesz benne.), valamint ha instant élesztőt használok, akkor egy kis citromlét is. Próbáltam már kenyérsütőben élesztő nélkül is, de akkor sajnos más állaga lett, kicsit számomra "gumis-szerű" és nem is lett ekkora a kenyér. Teljesen ehető volt az is, de élesztővel még inkább hasonlít a "hagyományos" kenyérre
- 310 g langyos víz,
- 2 ek étolaj,
- 250 g házikenyér lisztkeverék,
- Az egyik sarokba 4g só,
- A másik sarokba beletördelem egy fél budafoki élesztő harmadát (vagy porból egy egészet teszek) és erre teszek 1 ek cukrot (ha porélesztő, akkor egy tk citromlevet is).
A gépben a Basic (3 órás) programon sütöm tetszés szerint beállítva a színt. Egy LFG, "no name" márkájú, talán valamelyik szupermarketben sok-sok éve vásárolt kenyérsütőm van, amit anyukám barátnőjétől ajándékba kaptam 3-4 éve (és ők is eleinte sokat használták). Ezen még nincs gluténmentes kenyér program sem, mint sok mai gépben. Előtte párszor sütöttem benne teljes kiőrlésű kenyeret (még amikor csak az IR-t tudtam), de december óta hű társam heti szinten a gluténmentes kenyér sütésében.
Fontos, hogy én eleinte egyből kivettem a gépből egy rácsra hűlni a kenyeret és így gyakran "összeesett". Amióta hagyom, hogy a gépben teljesen kihűljön, ilyen gondom nem volt vele. Utána egy papírtörlőre teszem, mert az alja még nedves, vizes. Télen, hidegebb időben egyébként 1 hétig is elállt kenyértartóban (heti 1x sütök alapból kenyeret), mostanában inkább a párás levegő miatt beteszem a hűtőbe és úgy is jól bírja.