A cobbler egy gyümölcsös pite. Hasonló a crumble-hez (morzsasüti), itt is a gyümölcs kerül alulra meztelen (alsó tészta nélkül), de itt nem morzsa kerül rá, hanem egy jó kis tészta, amit kanál segítségével szaggatunk rá. Eredetileg az Amerikába kivándorolt európaiak készítették kemencében holland sütőben-vaslábosban (cobler), innen származik a desszert neve. A legelső írott recept 1877-ből való, szilvával készült. Végtelen variációja létezhet, a gyümölcsöket kedvünk szerint válogathatjuk össze hozzá, akár vegyesen. Én most egy körtés változatot készítettem el. Fergeteges bulit csaptunk vele a konyhában, csak azt sajnáltuk, hogy szó szerint tiszavirág-életű volt. A leírásból ugyan kiderül, de azért inkább „szóba” foglalom, hogy ez egy szétesős, kanalazós süti, nem lehet szeletelni, ilyennek kell lennie, így a jó.
Hozzávalók
A körtés részhez:
- 3 darab körte (tisztítva 670 g)
- 20 g Eden Premium tápióka keményítő
- 50 g Eden Premium eritrit
- őrölt gyömbér, őrölt fahéj, őrölt kardamon ízlés szerint
- fél kezeletlen citrom leve és héja
A tésztához:
- 100 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 100 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
- csipet Eden Premium fekete só (csak a tojásos beütés kedvéért)
- 90 g Eden Premium eritrit
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 85 g növényi margarin (Liga) + 5 g a forma kikenéséhez
- 50 g kókuszkrém (All-co)
- 100 g cukormentes mandula ital (Joya)
- 1 evőkanál vanília aroma
A habkrémhez:
- 275 g kókuszkrém
- 2 g Eden Premium konjac liszt
- 10 g Eden Premium tápióka keményítő
- csipet Eden Premium stevia por
Elkészítés:
Margarinnal kenjük ki vékonyan a formánkat (27x19 cm-es vastag falút használtam) és melegítsük elő a sütőt 180 fokra alsó-felső sütés programon. A körtéket szeleteljük fel és forgassuk meg a fűszerekkel és a keményítővel kevert eritritben, majd adjuk hozzá a citrom levét és héját is. Tegyük a formánkba és egyengessük el.
A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd morzsoljuk bele a margarint is. A kókuszkrémet keverjük ki egyenletesre a mandula itallal, majd adjuk a lisztez és keverjük össze alaposan. Masszív tészta lesz. Kanalazzuk adagonként a körtére és süssük meg 40 perc alatt. Amint elkészült osszuk 8 darab egyforma részre.
A habkrémhez a kókuszkrémet tegyük mélyhűtőbe pár órára, majd kezdjük el összedolgozni robotgéppel. 5-10 perc elteltével a tápiókát és a stevia port keverjük össze a konjac liszttel és apránként szórjuk a kókuszkrémhez miközben továbbra is jár a gép a maximum fokozaton. Addig járassuk amíg masszív, habos krémet nem kapunk. Díszítsük vele a sütinket ízlés szerint.
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Az árak az Eden Premium webáruházában feltüntetett összegekből kerülnek kalkulációra, melyek a recept megjelenésének időpontjában érvényesek. Az egyéb hozzávalókhoz az adott időpont átlagárai kerülnek kalkulációra, ezért a feltüntetett összegek csak iránymutató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk és minden esetben magyar forintban értendőek.