Bake-Free-s pályafutásom alatt ezen a sütin, illetve elkészítésének hogyanján törtem a legtöbbet a fejem. Szóval több évig. Azért érzitek biztosan ennek a kijelentésnek a súlyát. Az első megoldandó feladatom a tészta volt, és amikor elkészültem a roppanós lapkenyér recepttel, azonnal tudtam (na jó, csak sejtettem), hogy jó krémes alap lehet. Már csak a krémet kellett kiötölnöm, ami azért nem volt egyszerű, mert a sok mindentől mentességén kívül, keményítőmentesre is szerettem volna készíteni. Az egész hetem majdnem csak receptkudarcokból állt, el is voltam keseredve és nem fűztem nagy reményt hozzá, de aznap minden, köztük a krémes is kiemelkedően jól sikerült. Az volt benne a legszebb, hogy első nekifutásra sikerült, ráadásul sokkal, de sokkal jobbra, mint azt valaha is elképzeltem egy mentes krémesről. A tésztát pont úgy lehet villával szelni, mint az eredetit és a krém pont olyan rezgős, puha, lágy, de még pont nem folyós. Persze óvatosabban kell vele bánni, a kést is törölgetni kell szeletelés közben, de engem esküszöm, hogy minden eddigi lemondásomért kárpótolt.
Hozzávalók:
A lapokhoz:
- 100 g Bake-Free lángos-fánk lisztkeverék + 20 g a nyújtáshoz
- csipet Eden Premium stevia por
- 100 g langyos víz
- 26 g kókuszolaj folyékony állapotában
- csipet sütőpor
A krémhez:
- 500 g nagyon sűrű krémes kókusztej (Aldi konzerves Asia)
- 500 g víz
- 120 g négyszeres édesítő
- bourbon vanília aroma
- 160 g Eden Premium kölesliszt
- 8 g Eden Premium agar-agar
- fél citrom leve (15 g)
Elkészítés:
A lapokhoz keverjük össze a hozzávalókat és pihentessük 5 percig. Osszuk pontosan 2 egyforma részre, majd lisztezett, szilikonos sütőpapíron nyújtsuk 2-3 mm vastagságúra a formánkhoz illeszkedve (én 24x24 cm-eset használtam) őket. Az egyik lap lesz a süti alapja, a másik a teteje. Az elsőt a sütőpapírral együtt egy tepsin, előmelegített 200 fokos sütőben, légkeveréssel süssük 10 percig. A másikat szeljük annyi kockára, ahány szeletre szeretnénk majd vágni a krémest és ezt is süssük meg ugyanúgy. Amint kihűltek béleljük ki nagyon szépen, egyenletesen a formánkat (ne legyen a papíron gyűrődés) és nedvesítsük be az oldalait (mint az edényt, amibe majd pudingot öntünk) és tegyük bele az egészben hagyott, első lapot. A krémhez keverjük össze a hozzávalókat 50 g víz és az agar-agar kivételével (tehát 450 g víz megy bele) és főzzük sűrűre folyamatos kevergetés mellett (forrjon fel). Az agar-agart keverjük össze a vízzel és öntsük a krémhez, keverjük össze alaposan és forraljunk még rajta egyet (kevergetve). Öntsük a formába, majd szépen sorakoztassuk rá a kockára vágott lapokat. Várjuk meg míg kihűl és tegyük légmentesen lezárva a hűtőbe pár órára (nekem 1,5 órát volt bent). Amikor elkészült szórjuk meg porrá őrölt eritrittel és vágjuk 9 darab egyforma szeletre.