Egyszerűen nem bírtam ki, hogy ne készítsek végre kifliket is a Bake-Free kelt tészta lisztkeverékből, kíváncsi voltam vajon élesztővel hogy sikerülnek. Nos, gyönyörűek lettek! És az illatuk…mennyei. A sikertől mámoros állapotban gyorsan ki is találtam, hogy készítek hozzá vegán májkrémet (amit jó ideje tervezgettem már). A suli menzán sokszor visszatérő reggelinek vagy tízórainak számított a májkrémes kifli paradicsommal, ezért számomra ez egy nosztalgia reggeli.
HOZZÁVALÓK:
A kiflikhez (4 db):
- 200 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
- 200 g langyos víz
- 1 csomag instant porélesztő (7 g)
- 2,5 g kókuszvirág cukor
- 3 g Himalája só
- 1 mokkáskanál paradicsom püré
A májkrémhez:
- 100 g lencse
- őrölt fűszerkömény
- fél fej vöröshagyma (nekem tisztítva 34 g)
- 50 g blansírozott mandula pár órára beáztatva
- 1 teáskanál kókuszolaj (4 g)
- ízlés szerint Himalája só
- ízlés szerint őrölt fekete bors (ne sajnáljuk)
- ízlés szerint majoranna (bőven mehet)
- 1 teáskanál füstölt őrölt fűszerpaprika
- pár csepp citromlé (csak, hogy tovább elálljon)
ELKÉSZÍTÉS:
Kiflik:
Keverjük össze a hozzávalókat a paradicsom püré kivételével, majd letakarva kelesszük meg 50 perc alatt. Száraz felületen nyújtsuk téglalap alakúra és vágjuk fel 4 háromszögre. Tekerjük fel és vízzel hígított paradicsom pürével kenjük le a tetejüket. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin előmelegített 210 fokos sütőben süssük 10 percig alsó-felső sütéssel, majd további 20 percig 180 fokon szintén alsó-felső sütéssel. Várjuk meg míg kihűl.
Májkrém:
Főzzük meg sós, köményes vízben a lencsét, majd szűrjük le, de a levét tartsuk meg, mert szükségünk lesz rá. Az apróra vágott vöröshagymát pirítsuk meg kókuszolajon, majd tegyük turmix gépbe a lencsével és a többi hozzávalóval. Dolgozzuk krémesre, ha szükséges a lencse főzővizével hígítsuk. Ebből a mennyiségből körülbelül 400 ml krém lesz.
Jó étvágyat!
1 darab kifli átlagos tápértéke:
178 kcal, 1,25 g zsír, 35,2 g szénhidrát, 3,75 g rost, 4,75 g fehérje
Az egész adag lencse átlagos tápértéke:
655 kcal, 32,4 g zsír, 61,1 g szénhidrát, 17,4 g rost, 35,2 g fehérje
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke (jelen esetben a lencse és a vöröshagyma), ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.