Ismét a marketingvezetőnk, Zsuzsi ihlette ezt az elképesztően finom és szinte botrányosan gusztusos tortát. Én úgy vélem hatalmas köszönettel tartozunk érte, hiszen már csak a neve hallatán is beindulnak a jól ismert Pavlovi reflexek. Az ízéről nem is beszélve, mert az valami frenetikus.
Fontos, hogy a krém csak és kizárólag nagyon sűrű kókuszkrémmel működik, folyékonnyal nem, az a jó, amiben szó szerint megáll a kanál.
Áfonyalekvárból én csak olyat találtam, amiben szőlő is van, ezért IR-esek és cukorbetegek válasszanak másik, diétának megfelelő lekvárt, mert a szőlő az tilos alapanyag! Pedig az áfonya „sajnos” nagyon jól illik hozzá.
HOZZÁVALÓK:
A piskótához:
- 100 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 20 g Eden Premium tápióka keményítő
- 10 g Eden Premium arany lenmagliszt
- 200 g darált mák
- 20 g Eden Premium eritvia MAX
- fél csomag sütőpor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 250 g cukormentes mandula ital (Joya)
- 5 g frissen facsart citromlé
- 1 evőkanál vanília aroma
- 1 g kókuszolaj a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
- 100 g cukormentes áfonyalekvár (vagy más lekvár)
- 250 g növényi mascarpone (VegArt)
- 150 g nagyon sűrű kókuszkrém (Aldi Asia)
- 15 g Eden Premium eritvia MAX
- pár csepp citromlé
- 1 evőkanál vanília aroma
ELKÉSZÍTÉS:
A piskótához keverjük össze a hozzávalókat (először nemük szerint), majd egyengessük a vékonyan kókuszolajjal kikent tortaformába (nekem 20 cm átmérőjű). Szokatlanul nagyon sűrű tészta lesz, nem kell megijedni, ilyennek kell lennie. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 30 perc alatt alsó-felső sütéssel. Rácson hagyjuk kihűlni.
A mascarponet dolgozzuk össze robotgéppel először az eritvia MAX-szal, az aromával és a citromlével, majd adjuk hozzá a kókuszkrémet is és alaposan dolgozzuk össze. Fontos, hogy hűtőhideg legyen a mascarpone és a kókuszkrém is.
A piskótát szeljük két lapra és az alsót tegyük vissza a tortaformába. Kicsit kisebb lett a sütés alatt, de nem baj, kell a forma, hogy ne csússzanak szét a rétegek. Kenjük meg a lekvárral, majd oszlassuk el rajta a krém felét. Tegyük rá a felső lapot, majd ezt is kenjük meg szépen a krémmel, folpackkal zárjuk le a tetejét és parkoltassuk le hűtőben éjszakára, majd vágjuk 12 darab egyforma szeletre.
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
@edenpremium_hu Gluténmentes máktorta 🥞 #edenpremium #dairyfree #veganrecipes #sugarfree #vegancake ♬ Good Morning - Mandisa