A Valentin nap ünnepét, általában február 14.-én tartjuk, eredete pedig az angolszász országokból terjedt el világszerte. A Valentine’s Day (magyarul: Bálint-nap) a 20. századtól kezdte meg világhódító körútját és, azóta is töretlen népszerűségnek örvend a szerelmesek körében. Magyarországon az 1990-es évektől kezdődően vált ismerté és népszerűvé.
A Valentin napi szokások országonként is nagyon eltérhetnek. Az eredetileg Angliából származó ünnep, hamar meghódította Amerikát, mikor az angol kivándorlók magukkal vitték a szokásokat. Európába a második világháború ideje alatt érkező amerikai katonák terjesztették el. Németországban 1950-ben vezették be hivatalosan, amikor megtartották az első Valentin napi bált Nürnbergben.
Ilyenkor rendszerint a férfiak édességgel és virággal kedveskednek szívük választottjának. Vannak olyan országok, ahol máshogy ünneplik, például Japánban a nyugati szokásoktól eltérően, ilyenkor a hölgyek lepik meg a szerelmüket egy kis csokoládéval, de az sem ritka, hogy férfi kollégáiknak és ismerőseiknek is adnak egy kis meglepetés csokoládét. Egy hónappal később az úgynevezett White Day-en viszonzásképpen aprósüteményt kapnak ajándékba a lányok.
Európában is sokféle hagyománya alakult ki a Valentin napnak, például az olasz szerelmesek szerelemlakatot – amin a monogramjuk is rajta van - hagynak hidakon, a kulcsokat pedig a vízbe dobják, miközben kívánnak. Finnországban ezzel szemben a Valentin napot a „barátság” napjaként ünneplik, ilyenkor ajándékot adnak egymásnak, ez a szimpátia azonban egyáltalán nem szexuális töltetű.
Mentes Valentin nap? Az meg mi?
A mentes Valentin nap alatt nem azt értjük, hogy „Anti-Valentin napot” tartunk egy jó film és sok rágcsálnivaló társaságában, amihez még társulhat egy (néhány) pohár bor is. Valójában azt jelenti, hogy, olyan finomságokat készíthetsz szeretteidnek és a szerelmednek, amik nem csak, hogy egészségesek, de még mennyi is.
3 nagyon egyszerű receptet válogattunk össze, amivel könnyedén le fogsz nyűgözni bárkit. Legyen az szíved választottja vagy szeretted, de még magadnak is okozhatsz vele egy kis örömöt. Készítsd el te is valamelyiket Valentin nap alkalmából.
Valentin napi kakaós mandulás muffin
HOZZÁVALÓK:
A muffinhoz:
- 100 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 50 g Eden Premium mandulaliszt
- 60 g Eden Premium eritrit
- 40 g szobahőmérsékletű, cukormentes kókuszjoghurt (Aldi)
- pár csepp mandula aroma
- 1 teáskanál csokoládé, vagy rum aroma
- 80 g szobahőmérsékletű víz
- negyed csomag sütőpor (3 g)
- 8 g Eden Premium bio kakaópor
A krémhez:
- 50 g Eden Premium blansírozott mandula
- 25 g Eden Premium eritvia
- 1 teáskanál vanília aroma
- pár csepp citromlé
- 30 g sűrű kókusztej (konzerves Aldis)
- 2 g Eden Premium konjac liszt
- 1 g céklapor
- 40 g víz
A marcipánszívhez:
- fél adag házi marcipán
- pár csepp málnapiros ételfesték
- 10 g tápióka keményítő
- tápióka keményítő a nyújtáshoz
A díszítéshez:
- Eden Premium kakaóbab töret
- liofizált (fagyasztva szárított) tőzegáfonya
- kókuszreszelék
ELKÉSZÍTÉS:
A muffinokhoz keverjük össze a hozzávalókat (először külön a nedveseket és a szárazokat, majd egybe) és kanalazzuk 7 darab szilikonos muffinformába őket. Nem kell megijedni, sűrű a tészta. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre őket 20 perc alatt alsó-felső sütéssel. A krémhez áztassuk be a mandulákat pár óra vagy éjszakára tiszta vízbe, majd öblítsük át friss, tiszta vízzel és turmixoljuk krémesre a többi hozzávalóval. Töltsük zsákba és díszítsük vele a kihűlt muffinokat. A marcipánhoz turmixoljuk össze a hozzávalókat és tegyük legalább két órára hűtőbe, vagy elkészíthetjük előző nap. Tápióka keményítővel enyhén megszórt felületen nyújtsuk ki és szaggassuk az összeset szív alakúra. Díszítsük vele és liofilizált tőzegáfonyával, kakaóbab törettel és kókuszreszelékkel a muffinokat.
A marcipán jóval több lesz, mint amennyi a muffinokhoz szükséges, de ennél kevesebbet nem visz krémesre a turmixgép. Az árkalkulációba bele lett számolva, a tápértékbe nem. A maradékból készíthetünk akár figurákat is, vagy tárolhatjuk lezárt nejlonban hűtőben a következő sütihez.
Erdeigyümölcsös kókuszkocka torta
HOZZÁVALÓK:
- 300 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 130 g Eden Premium eritrit
- csipet Eden Premium fekete só
- 3/4 csomag sütőpor (9 g)
- 1 evőkanál vanília aroma
- 45 g kókuszolaj + 1 g a forma kikenéséhez
- 360 g cukormentes mandula ital
A mázhoz:
- 55 g növényi margarin
- 55 g Eden Premium eritrit
- 15 g cukromentes mandula ital
- 7 g Eden Premium bio kakaópor
- 1 teáskanál csokoládé-, vagy rum aroma
- 130 g kókuszreszelék
A krémhez:
- 100 g + 100 g kókuszkrém
- 150 g cukormentes mandula ital
- 145 g Eden Premium eritrit
- 75 g Eden Premium barna rizsliszt
- 50 g kókuszreszelék
- 1 teáskanál vanília aroma
- pár csepp frissen facsart citromlé
- 7 g Eden Premium konjac liszt
- 125 g növényi margarin
A töltelékhez:
- 240 g cukormentes erdeigyümölcs lekvár
A díszítéshez:
- friss málna
- friss ribizli
ELKÉSZÍTÉS:
A krémhez keverjük össze a hozzávalókat (itt csak 100 g kókuszkémmel) a margarin kivételével (először külön nemük szerint, majd egybe), majd folyamatosan kevergetve (kézi habverővel) forraljuk össze egy nagyobb átmérőjű edényben. Nagyon sűrű lesz, mint a lisztes törtburgonya, erő kell hozzá és ügyeljünk, hogy ne égjen le, de egyenletes érje mindenhol a hő. Tegyük át egy másik tálkába és hagyjuk teljesen kihűlni. A szobahőmérsékletű margarint dolgozzuk össze gépi habverővel a kókuszkrémmel, majd adjuk hozzá a kihűlt krémet is és az egészet alaposan dolgozzuk össze.
A piskótához keverjük össze a hozzávalókat (először külön nemük szerint, majd egybe), majd kanalazzuk egy vékonyan kiolajozott sütőformába (nekem 20 cm átmérőjű) és egyengessük el. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre alsó-felső sütéssel 40 perc alatt (tűpróba). Vegyük ki a formából és fordítsuk meg úgy, hogy az alja legyen felül, így a súlya le fogja picit nyomni, ha esetleg púposabbra sült. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeljük 3 darab egyforma lapra. A mázhoz olvasszuk össze (nem kell forralni) a kókuszreszeléken kívül a hozzávalókat, kenjük meg vele a piskóta lapok minden felületét (én szilikonos ecsetet használtam), majd szórjuk meg kókuszreszelékkel.
Rétegezzük a lapokat a krémmel és a gyümölcslekvárral, majd díszítsük friss gyümölcsökkel. Vágjuk 12 darab egyforma szeletre.
Tökmagos áfonyatorta
HOZZÁVALÓK:
Az alaphoz:
A kekszhez 15 perc
- 63 g Bake-Free linzer lisztkeverék
- 15 g Eden Premium tökmagliszt
- 23 g Eden Premium eritvia
- 50 g víz
Egyéb hozzávalók:
- 50 g tökmag
- 60 g növényi margarin
- 20 g hidegen sajtolt tökmagolaj
- késhegynyi Eden Premium stevia por
- pár csepp karamell aroma (cukrászdiszkont, elhagyható)
A krémhez:
- 250 g nagyon sűrű krémes kókusztej (Aldi konzerves Asia)
- 250 g víz
- 60 g Eden Premium eritvia
- 1 evőkanál vanília aroma
- 50 g Eden Premium kölesliszt
- 40 g kókuszliszt
- 5 g Eden Premium agar-agar
- fél citrom leve
A díszítéshez:
- liofilizált (fagyasztva szárított) tőzegáfonya
- aszalt vörösáfonya
ELKÉSZÍTÉS:
Az alaphoz keverjük össze a keksz hozzávalóit és nyújtsuk ki vékonyra szilikonos sütőpapíron (nem kell, hogy szép legyen). Késsel kockázzuk fel. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 15 perc alatt. Amint kihűlt aprítóban dolgozzuk morzsás állagúra. A tökmagot 180 fokos sütőben pirítsuk meg 10 perc alatt, majd amikor már kihűlt késes aprítóban dolgozzuk durvára. Keverjük össze a keksszel és az alap többi hozzávalójával és egyenletesen oszlassuk el a formánkban. Én 20 cm átmérőjű, lecsatolható oldalút használtam és az aljára vágtam egy sütőpapírt. Süssük 15 percig előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel. Amikor kivesszük még puha, de szépen össze fog állni. A krémhez keverjük össze a hozzávalókat 50 g víz és az agar-agar kivételével (tehát 200 g víz megy bele) és főzzük sűrűre folyamatos kevergetés mellett. Az agar-agart keverjük össze a vízzel és öntsük a krémhez, keverjük össze alaposan és forraljunk még rajta egyet (kevergetve). A formák széleit (benne van az alap) enyhén vizezzük be (mint amikor pudingot készítünk) és öntsük bele a krémet a kihűlt alapra. Hagyjuk kihűlni és megszilárdulni. Díszítsük kedvünkre az áfonyákkal, vegyük ki a formából, majd vágjuk 12 darab egyforma szeletre.
A pontos tápérték táblázatokat megtaláljátok a receptek saját oldalain.
Ha megjött a kedved valamelyik recept elkészítéséhez, akkor irány a webshop és szerezd be az alapanyagokat hozzá.