Anyu régen sokat sütött ilyen süteményt. Elég tömény desszert, de én nagyon szerettem, amikor ez volt terítéken. Egyik nap nosztalgia szállt rám és eszembe jutottak a szép délutánok, amikor anyu a konyhából áradó finom édes illat kíséretében belibbent az étketőbe kezében egy tálca néger kockával. No, ennyi kellett nekem, és nekimentem azonnal a feladatnak. Sajnos nem tud teljesen olyan lenni, mint a hagyományos, azonban nekem így is ízlett, hiszen a régi emlékeket idézte elő.
Hozzávalók:
TÉSZTA
- 250 g Bake-Free piskóta liszt
- 12 g kakaó
- 60 g négyszeres édesítő
- 2 dl tej
- 4 db tojás sárgája
- 1 tasak sütőpor
- 1-2 ek rumaroma
HAB
- 4 db tojásfehérje
- csipet só
- 50 g porrá őrölt négyszeres édesítő
- 25 g tápióka keményítő
CSOKIMÁZ
- 90 g cukormentes tejcsoki
- 20 g vaj
- 16 g kókuszzsír
- 12 g kakaó
HÁZI CUKORMENTES LEKVÁR
Elkészítés:
Szétválasztottam a tojásokat. A fehérjét hűtőbe tettem, amíg a süti elkészült. A tojássárgákkal összekevertem a nedves, utána a száraz elemeket külön tálakan, ezután összeöntöttem őket és jól elkevertem. 25 perc alatt megsütöttem (180 fok). Kettévágtam és megkentem lekvárral. Elővettem a tojásfehérjéket a hűtőből és gőz felett keményre vertem, közben apránként hozzászórtam az eritviát és a keményítőt. Rákentem a sütire. Összeolvasztottam a máz hozzávalóit és rácsorgattam a habra (nem érdemes kenni, inkább mozgatni a tepsit, hogy egyenletesen elterüljön rajta) és hűtőbe tettem, amíg megszilárdult.
Jó étvágyat!