Igazi szegedi szokás e két remekművet egy tányérból csemegézni. Aki nem hiszi járjon utána, de ha növényi alapon szeretnétek kipróbálni, akkor készítsétek el ti is otthon ezt a zseniális fogást. Jut eszembe tudtátok, hogy Szegeden minden évben megrendezésre kerül a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál? És hadd dicsekedjek el, képzeljétek az idei alkalommal vegán formában is készített a rendezvény keretei közt levet az egyik kedves ismerősöm a barátaival, ami Hallatlanlé névre hallgatott. Hatalmas érdeklődés volt rá, aminek mindannyian nagyon örültünk. De lényeg a lényeg. Tényleg érdemes kipróbálni, hiszen az alga zseniálisan visszaadja a várt ízvilágot, a borsófehérje kocka pedig kiválóan helyettesíti a falatokat, így alkotnak remek paprikást együtt. A házi tésztáról már szót sem ejtek, hiszen a kedvenc alapanyagom a konyhában. Ha követitek a receptjeimet, akkor meg is bizonyosodhattok felőle.
HOZZÁVALÓK 4 ADAGHOZ:
A tésztához:
- 200 g Bake-Free nokedli lisztkeverék
- 160 g víz
- 5 g Himalája só
A túróhoz:
- 60 g köles
- 180 g cukormentes mandula ital
- 50 g cukormentes kókuszjoghurt
- Himalája só
- pár csepp citromlé
A paprikáshoz:
- 1 fej vöröshagyma (tisztítva 84 g)
- 2 gerezd fokhagyma (tisztítva 9 g)
- 1 darab tvpaprika (mag nélkül 85 g)
- 20 g sűrített paradicsom
- 70 g borsófehérje kocka
- 8 g nori algalap
- 2 evőkanál kókuszolaj (16 g)
- Himalája só, feketebors, őrölt kömény, bükkfán füstölt fűszerpaprika
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához keverjük össze a hozzávalókat, majd száraz felületen nyújtsuk papírvékonyra. Ez nehéz feladat lesz, gyűrjük fel az ingujjat, a tészta elég masszív. Vágjunk belőle kockákat majd egyszerre tegyük forrásban lévő vízbe és főzzük addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére (közben kevergessük meg néha). Alá lehet lisztezni, ha úgy könnyebb, én nem tettem.
A túróhoz öblítsük át a kölest alaposan a kölest forró folyóvíz alatt, majd tegyük egy lábasba a mandula itallal és a sóval. Résnyire nyitott fedő alatt, alacsony fokozaton főzzük készre körülbelül 15 perc alatt, majd csorgassuk bele a citromlevet (közben kóstoljunk). Mielőtt összekeverjük a tésztával, keverjünk hozzá a kókuszjoghurtot, hogy krémesebb állagú legyen.
A borsófehérje kockát és az algalapokat áztassuk be forró, sós vízbe. A paprikáshoz pirítsuk meg kókuszolajon az apróra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Keverjük hozzá a fűszereket, a sűrített paradicsomot és az apróra vágott tvpaprikát. Öntsük fel pici vízzel, fedjük le és főzzük puhára. Amikor elkészült tegyük hozzá az algás kockákat és forraljuk össze. Tálaljuk a túrós csuszával.