Mindig is imádtam a pávákat (lehet, hogy furcsának találjátok, de a hangjukat is), ezért hoztam egy szép idézetet is a mai napra, hátha bearanyozza a napotokat.
„A hindu mitológiában Tvastri, a mesterségek istene így alkotta meg a nőt: Fogta a levelek könnyűségét és a legyezők kecsességét, a napsugarak vidámságát és a köd könnyeit, a szél állhatatlanságát és a nyúl félénkségét, a páva hiúságát és a fecskék torkának puhaságát. Hozzátette ehhez a gyémánt keménységét, a méz édes ízét, a tigris vérszomját, a tűz melegét és a hó hidegét. Hozzáadta a galamb búgását és a szajkó csattogását. Mindezt összegyúrta, így keletkezett a nő.”
Népköltészetünkben a páva az örök szerelem, szabadság és tisztaság jelképe.
Ma pávaszem desszertet készítettem mentesen. Új pihe-puha piskóta recept is készült hozzá, hátha könnyebben fogjátok tekerni ezzel a változattal. A töltelék a jól bevált tortakrém, már találkozhattatok vele például az Eszterházy tortánál, vagy a Kapucíner tortánál is. Csokoládéval körbe ölelve pedig ez a desszert nagyon ütős lett. Próbáljátok ki Ti is. A banánt cukorbetegéggel és inzulinrezisztenciával élők hagyják ki (tiltólistás!).
Hozzávalók:
A piskótához:
- 200 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 80 g Eden Premium eritrit
- 6 g kakaópor
- fél csomag sütőpor
- 15 g kókuszolaj
- 1 teáskanál rum aroma
- 280 g cukormentes mandula ital (Joya)
A töltelékhez:
- 150 g kókuszkrém (Aldis, konzerves Asia)
- 225 g víz
- 75 g négyszeres édesítő
- 115 g Eden Premium barna rizsliszt
- 1 teáskaná vanília aroma
- 185 g növényi margarin (Liga)
- 8 g kakaópor
- 1 darab banán (tisztítva 130 g)
A mázhoz:
- 90 g mindenmentes étcsokoládé (Aldi Choceur)
- 30 g növényi margarin (Liga)
Elkészítés:
A piskótához keverjük össze a hozzávalókat (először nemük szerint) és oszlassuk egyenletesen a szilikonos sütőpapírral bélelt formánkba. Én 30x25 cm-eset használtam. Ennél kisebb ne legyen, mert akkor túl vastag lesz a lap és nem lehet feltekerni, picivel nagyobb viszont lehet. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 15 perc alatt, alsó-felső sütéssel. Nem kell neki több idő, mert így is tökéletesen megsül, és ha tovább sütjük törni fog tekerésnél. Amint elkészült, vegyük ki a formából és a sütőpapír, vagy egy konyharuha segítségével tekerjük fel és hagyjuk kihűlni (nem kell hűtőbe tenni, mert akkor megkeményedik). A krémhez készítsünk egy pudingot úgy, hogy keverjük össze a vizet, a kókuszkrémet, az aromákat az eritviát, barna rizslisztet és folyamatos kevergetés mellett főzzük nagyon sűrűre (legalább egyet-kettőt rottyanjon). Hagyjuk teljesen kihűlni (közben sűrűn kevergessük). Gépi habverővel dolgozzuk el a kockákra vágott, szobahőmérsékletű margarint, majd folyamatosan keverve, adagonként adjuk hozzá a pudingot és továbbra is gépi habverővel keverjük el jól. Osszuk 2 egyforma részre és az egyik feléhez keverjük habverővel a kakaóport. Tekerjük ki óvatosan a piskótát, kenjük meg a fehér krémmel, majd óvatosan oszlassuk el rajta a kakaós krémet. Tegyük az egyik széléhez a banánt és tekerjük fel úgy, hogy a sütőpapírral rögzítjük körbe (légmentesen). Ez egy ügyességet igénylő művelet, de szépen meg leget oldani. Tegyük 1-2 órára hűtőbe. A mázhoz vízgőz felett olvasszuk össze a hozzávalókat és kenjük a sütire. Hagyjuk megdermedni, majd vágjuk 12 darab egyforma szeletre.