Szerintem nincs olyan étel, amit a magyar ne készített volna el rakottan, amit abszolút nem bánok, hiszen a kedvenceim közé tartoznak. Beköszöntött a spárgaszezon és muszáj voltam vegán-gluténmentes rakottast készíteni vele is. A borsófehérje granulátum ismét remekelt a színpadon, megbízható társam ő már, nélküle nincs is étel a konyhámban. A tejföl helyettesítésére is új alternatívát találtam ki, kíváncsi leszek hogy fog Nektek tetszeni.
Hozzávalók:
- 50 g Eden Premium borsófehérje granulátum
- 150 g meleg/forró víz
- 3 g Eden Premium sómentes ételízesítő
- 1 fej lilahagyma (tisztítva 115 g)
- 1 szál újhagyma (tisztítva 75 g)
- 2 gerezd fokhagyma (tisztítva 9,5 g)
- 1 evőkanál kókuszolaj (8 g)
- 100 g Eden Premium quinoa
- 500 g fehér spárga (tisztítva 228 g)
- 120 g mascarpone jellegű krém
- 150 g cukormentes mandula ital (Joya)
- 6 g Eden Premium arany lenmagliszt
- pár csepp citromlé
- Himalája só, fekete bors, fehér bors, szerecsendió, füstölt fűszerpaprika, chili ízlés szerint
Elkészítés:
A quinoát öblítsük át alaposan forró folyóvíz alatt, majd kétszeres mennyiségű sós vízben, résnyire nyitott fedő alatt, alacsony lángon főzzük készre körülbelül 10 perc alatt, majd további 10 percre fedjük le teljesen. A granulátumot keverjük össze a meleg/forró vízzel, sóval és a sómentes ételízesítővel, majd fedjük le. Az apróra vágott lilahagymát pirítsuk meg kókuszolajon, majd tegyük hozzá a karikára vágott újhagyma fehér részét is (a zöld része később fok majd kelleni) és a préselt fokhagymát. Pirítsuk az egészet össze (lehet pótolni vízzel, ha elfogy az olaj alóla) és fűszerezzük ízlés szerint sóval, fekete borssal, füstölt paprikával és egy kis chilivel. Amint összepuhult keverjük hozzá a granulátumot, rottyantsuk össze, majd keverjük hozzá az újhagyma zöldjét is. A spárgákról törjük le a végeiket és hámozzuk és főzzük meg (ha öreg, akkor több ideig főzzük). A megfőtt quinoát terítsük a formánk (én 24x24 cm-eset használtam) aljába, rétegezzük rá a granulátumot, arra pedig a spárgákat. Az öntethez turmixoljuk össze a mascarpone jellegű krémet a mandula itallal, sóval, fehérborssal, szerecsendióval, citromlével és az arany lenmagliszttel, majd oszlassuk el a spárgák tetején. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 40 perc alatt alsó-felső sütéssel.