Szerintem már megszokhattátok a furcsa párosításaimat. Ismét nemzeti ételek keveredése játszik főszerepet a mai receptemben. Az az igazság, hogy nagyon kevés ételnél ragaszkodok az eredeti, hagyományos hozzávalókhoz, a párosításoknál pedig…..hát nah. Az az igazság, hogy ha finom, akkor miért is ne?! Van elég szabály a diétámban, a receptjeimben igyekszem picit szabadosabb, játékosabb lenni. Mivel elég tetemes mennyiséget sikerült készítenem, így a felét elraktam steril üvegekbe (mint amikor lecsót főzünk be), jó lesz máskorra is, így két legyet ütöttem egy csapásra.
Hozzávalók:
Ratatouille 8 adaghoz:
- 1 fej vöröshagyma (tisztítva 170 g)
- 1 drab lilahagyma (tisztítva 194 g)
- 3 gerezd fokhagyma (tisztítva 15 g)
- 1 darabb cukkíni (tisztítva, kimagozva 414 g)
- 1 darab padlizsán (tisztítva, kimagozva 552 g)
- 4 darab paradicsom (665 g)
- 2 darab paprika (belseje nélkül 279 g)
- Himalája só
- őrölt fekete bors
- 1 evőkanál kókuszolaj (8 g)
Nokedli 1 adaghoz:
- 70 g Eden Premium nokedli lisztkeverék
- 95 g víz
- 3 g Himalája, vagy Parajdi só
Elkészítés:
Ratatouille:
Pirítsuk meg kókuszolajon a hagymákat, majd a paprikát is és öntsük fel pici vízzel. Fedő alatt pároljuk pár percig. Tegyük bele a padlizsánt és a cukkínit, majd a paradicsomot is. Fűszerezzük ízlés szerint és főzzük készre.
Nokedli:
Keverjük össze a hozzávalókat és nokedli szaggatóval szaggassuk lobogó vízbe. Főzzük addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére (körülbelül 1 perc). Szűrjük le, majd hideg vízzel öblítsük át.
1 adag átlagos tápértéke (ratatouille nokedlivel): 338 kcal, 3,4 g zsír, 63,5 g szénhidrát, 9,5 g rost, 10 g fehérje
Ha a nemszámolós zöldségek (paradicsom, paprika) szénhidrát tartalmától eltekintünk, akkor a következő képpen alakul 1 adag átlagos tápértéke:
338 kcal, 3,4 g zsír, 59,1 g szénhidrát, 9,5 g rost, 10 g fehérje
Mivel egy adag elkészült étel picit több lett, mint a (számomra) megengedett, valamennyivel kevesebbet ettem belőle, de mindenki fogyassza saját belátása és diétája szerint. Jó étvágyat hozzá!
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.
Jó étvágyat kívánok!