Jesszus Máriám, én akkora hatalmasnagy sajtroló rajongó voltam, hogy az valami elképesztő. Képes lettem volna egész nap csak azt enni. Képzeljétek el, egyszer csak az én szent és sérthetetlen eledelemet az egyik cukrászda elkészítette Sajtbombi néven, csupán csak az volt a különbség, hogy rövidebb volt, ezáltal és gömb alakú. Olyan pont egy falatnyi. Sohasem gondoltam volna, hogy a tökéletesen lehet még javítani, és a folytatás felülmúlhatja az eredetit -mint ahogyan a Dirty Dancig 2. sem múlta felül az első részt- de mégis megtörtént és jobb lett gömb alakún, mint valaha is volt. Gondoljatok bele, minden falathoz jár így reszelt sajt is. Egyszerűen imádtam.
Viszont most a hagyományos, hosszú változatot mentesítettem, mert ezt többen ismeritek. Meg kell, hogy mondjam, feladta rendesen a leckét. Persze nem űbereli az eredetit, de nagyon hasonlít hozzá, bennem felidézte a kellemes emlékeket és már csak ezért is megérte elkészíteni.
HOZZÁVALÓK 5 DARABHOZ:
- 100 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék + 5 g a lisztezéshez
- negyed csomag sütőpor (3 g)
- csipetnyi Eden Premium fekete só és Himalája só
- 95 g langyos, cukormentes mandula ital (Joya)
- 15 g kókuszolaj
A töltelékhez:
- 50 g köles
- 150 g víz
- Himalája só, fehérbors, szerecsendió ízlés szerint
- 25 g Eden Premium gluténmentes sörélesztő pehely
- 50 g cukormentes mascarpone (VegArt)
- pár csepp friss citromlé
Egyéb hozzávaló:
- 50 g reszelt Oosty növényi sajt
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához melegítsük össze a mandula italt a kókuszolajjal, keverjük össze a száraz hozzávalókat és öntsük hozzá a nedves elegyet, majd gyúrjuk össze alaposan. A formák felületét vékonyan kenjük le kókuszolajjal, majd lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra a tésztát és szeljük 5 darab egyforma csíkra. Tekerjük rá a formákra, kenjük le kókuszolajjal és előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre 20 perc alatt alsó-felső sütéssel.
A töltelékhez mossuk át laposan forró víz alatt a kölest és tegyük fel a megadott mennyiségű vízzel főni egy lábasba a fűszerekkel. A fedelét résnyire hagyjuk nyitva és alacsony fokozaton körülbelül 10 perc alatt főzzük készre. Keverjük hozzá a sörélesztő pelyhet, citromlevet és a mascarponét, majd botmixerrel dolgozzuk krémesre. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd töltsük a rolókba és mártsuk reszelt sajtba a végeiket.
@edenpremium_hu Vegán sajtroló 🧀 receptjét megtalálod az oldalunkon! #edenpremium #glutenfree #veganrecipes #milkfree #veganfood #dairyfree ♬ Sunny - Ikson