Hiába vagyok növényevő, még életemben nem ettem annak a bizonyos üzletláncnak a híres, nevezetes vegán húsgolyóját, mivel úgy tudom glutént is tartalmaz. Viszont bárki, aki kóstolta, ódákat zengett róla és hát be kell látni, oltári guszta. Nem viselhetném a nevemet, ha nem álltam volna neki mentesíteni és már amúgy is lógtam Nektek olajban sütős borsófehérje granulátum recepttel. Persze, nem érdemes ugyanazt az ízélményt várni, de bitang finom lett. Háromféle köretet készítettem hozzá, mint ahogyan a nagykönyvben is meg van írva, így ki tudjátok választani ízlésetek és diétátok szerint a nektek megfelelő variációt. IR-esek, cukorbetegek a krumpli helytett válasszák a tésztás, vagy a sült krumplis verziót és hagyják ki az áfonyalekvárt, vagy helyettesítsék nekünk valóval (például olajban, vagy sütőben sült zeller hasábokkal, vagy zellerpürével, karfiolpürével). Az eredeti változatban krumpli is van, de én ezt kihagytam, mert ebben a formában én és sok diétatársam sem fogyaszthatja. Az igazitól eltérően azért forgattam meg zsemlemorzsában, hogy biztosan egyben maradjon és kellett is, mert tényleg jobban tart. Az adagokkal kapcsolatban csak annyit említenék meg, hogy elég emberes adagokkal dolgoztam (mint egy étteremben), a csajoknak lehet, hogy feladnák a leckét, ha mindent rápakolnak a tányérra.
Hozzávalók:
A golyókhoz (20 darab/4 adag):
- 50 g Eden Premium borsófehérje granulátum
- 150 g forró víz
- 1 teáskanál Eden Premium sómentes ételízesítő (2 g)
- Himalája só, feketebors ízlés szerint
- 1 fej vöröshagyma (tisztítva 100 g)
- 2 gerezd fokhagyma (tisztítva 8,5 g)
- 1 darab csiperkegomba (tisztítva 60 g)
- 75 g reszelt alma (1 kisebb darab)
- 10 g Eden Premium arany lenmagliszt
- 65 g Bake-Free zsemlemorzsa + 15 g a forgatáshoz
- 1 evőkanál kókuszolaj (8 g) + a sütéshez
A mártáshoz 4 adag:
- 1 fej vöröshagyma (tisztítva 179 g)
- 1 evőkanál kókuszolaj (8 g)
- 1 evőkanál Eden Premium kölesliszt (10 g)
- 30 g Eden Premium gluténmentes sörélesztő pehely
- 4 dl cukormentes mandula ital (Joya)
- 1 dl víz
- 30 g kókusz amino
- Himalája só, feketebors ízlés szerint
Az áfonyalekvárhoz 4 adag:
- 200 g aszalt vörösáfonya
- pici Eden Premium stevia por
- 50 g víz
- pár csepp citromlé
A krumplipüréhez 4 adag:
- 1000 g krumpli (hámozva mérve)
- 100 g növényi margarin (Liga)
- 100 g cukormentes kókuszjoghurt (Aldi Natur Aktiv)
- 200 g cukormentes mandula ital (Joya)
- Himalája só, szerecsendió, feketebors, babérlevél ízlés szerint
A párolt borsóhoz 4 adag:
- 800 g mirelit zöldborsó
- 80 g növényi margarin
- petrezselyem levél
- Himalája só
A sültkrumplihoz 4 adag:
- 1200 g krumpli (hámozva mérve)
- kókuszolaj a sütéshez
- Himalája só
A tésztához 4 adag:
- 1 csomag Eden Premium köles spagetti tészta
- Himalája só
Elkészítés:
Golyók:
Pirítsuk meg olajon az apróra vágott vöröshagymát és a préselt fokhagymát. Adjuk hozzá az apróra vágott gombát, később a reszelt almát is és pároljuk össze az egészet. Fűszerezzük sóval, borssal. A granulátumot keverjük össze a forró vízzel, sóval és ételízesítővel. Lefedve hagyjuk állni 15 percig, majd keverjük össze a zöldségekkel, az arany lenmagliszttel és a zsemlemorzsával (65 g). Hagyjuk állni 10 percig, majd nedves kézzel formázzunk belőle 20 darab egyforma golyót. Forgassuk meg zsemlemorzsában és süssük ki pár perc alatt forró olajban. Nem kell agyonsütni, tényleg elég neki pár perc, mert nincs benne nyers étel. Nekem félig lepte el az olaj, de vékonyabb olajon is süthetjük, csak akkor forgassuk sűrűn a golyókat.
1 adag (5 darab) svéd golyó átlagos tápértéke olajban sütés nélkül:
142 kcal, 3 g zsír, 17,7 g szénhidrát, 4,9 g rost,9,6 g fehérje
Mártás:
Pirítsuk meg kókuszolajon az apróra vágott hagymát, majd szórjuk rá a köleslisztet és öntsük fel a mandula itallal és vízzel. Fűszerezzük sóval borssal és amikor besűrűsödött keverjük hozzá a kókusz aminot (ez adja a színét) és a sörélesztő pelyhet. Rottyantsuk össze és bormixerrel dolgozzuk simára.
93 kcal, 3,7 g zsír, 10 g szénhidrát, 2,9 g rost, 4,7 g fehérje
Áfonyalekvár:
Áztassuk be forró vízbe az áfonyát egy órára, majd öblítsük át tiszta vízzel. Turmixoljuk krémesre a többi hozzávalóval.
147 kcal, 0,7 g zsír, 32,5 g szénhidrát, 2,9 g rost, 2,9 g fehérje
Párolt borsó:
Pirítsuk meg margarinon a kiolvasztott borsót, majd öntsük fel vízzel, fűszerezzük és pároljuk puhára. mint elkészült keverjük össze apróra vágott petrezselyem levéllel.
Sült krumpli:
Süssük meg a szalmára vágott krumplit bő, forró olajban, majd sózzuk ízlés szerint.
Tészta:
Főzzük meg a tésztát és hideg folyóvíz alatt öblítsük át alaposan.