Most elbizonytalanodtam ezen sütemény elnevezésével kapcsolatban. Lehet, hogy jobban illett volna rá a méteres kalács, mivel tulajdonképpen tényleg több, mint 1 méteresre nyújtottam és kalácstésztából készült, de ez a név már foglalt volt. A bejgli sem megfelelő, mert az alakja más, de a töltelékek alapján beillene akár bejglinek is. Nos, így lett tekerentyű. De, ha találsz jobb, ötletesebb elnevezést írd meg nekünk. :-) Mindezt leszámítva nagyon finom lett. Újrasütős recept, az tuti.
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
- 300 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
- 3 g vaníliás cukor
- 7 g porélesztő
- 3 g fekete só
- 75 g porrá őrölt eritrit
- 300 g langyos víz
A mákos töltelékhez:
- 140 g darált mák
- 80 g Eden Premium eritrit
- 60 g víz
- 0,5 teáskanál vanília aroma
- fél kezeletlen citrom héja
A diós töltelékhez:
- 140 g darált dió
- 80 g Eden Premium eritrit
- 40 g víz
- 1 teáskanál vanília aroma
- fél kezeletlen citrom héja
Egyéb hozzávalók:
- 2 g cukormentes lekvár
- 1 g kókuszolaj a forma kikenéséhez
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit és lefedve, meleg helyen kelesszük egy óráig. Ez alatt keverjük össze a töltelékeket is. Olajozzunk ki egy formát (én 28 cm-es piteformát használtam). A megkelt tésztát száraz felületen nyújtsuk ki 135x13 cm-es téglalappá. Akinek kisebb a munkafelülete, nyugodtan oszthatja 4 részre is. A töltelékeket váltakozva sorakoztassuk a tésztára és tekerjük fel, majd tegyük a formába feltekerve. Kenjük le vízzel higított lekvárral és előmelegített 210 fokos sütőben süssük 10 percig alsó-felső sütéssel, ezután vegyük le hőfokot 180 fokra és süssük tovább további 30 percig szintén alsó-felső sütéssel. Várjuk meg míg kihűl és szeleteljük 12 darab egyforma szeletre.
Jó étvágyat!
1 szelet tekerentyű átlagos tápértéke:
229 kcal, 11,8 g zsír, 41,3 g szénhidrát amelyből poliolok 19,5 g, 3,9 g rost, 7 g fehérje
1 szelet tekerentyű átlagos felszívódó szénhidrát tartalma: 21,8 g
A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva.
Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke (jelen esetben a mák és a dió), ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.